Här berättar barnen om det rasistiska angreppet. Foto: Polisen

Se när barnen vittnar om rasistiska angreppet

Uppdaterad
Publicerad
UPPDRAG GRANSKNING ·

I förhör beskriver Theo hur systern och pappan blev slagna och hur familjen kallades ”jävla negrer” på en buss i Stockholm.
– Allt var bara som ett stort kaos, och man är i chock, säger Theo i dag.

De två syskonen, Theo och Kendra, åkte buss tillsammans med sin pappa och ytterligare en syster på Södermalm i Stockholm 2010 när de blev angripna. Flera år senare begär Uppdrag granskning ut barnförhören som syskonen själva aldrig har sett.

– Jag var rädd och chockad, att det fortfarande finns sådana människor nu som fortfarande tänker att vi inte borde vara Sverige, att de är rasistiska. Vi kommer ju från Sverige, vi är födda i Sverige, pappa är ju svensk medborgare, säger Kendra i förhöret.

”Ville visa att jag är en svensk”

Utredningen lades ned. Efter angreppet berättar Kendra hur hon brukade sjunga svenska visor för sig själv när hon var ute ensam.

– Jag ville visa att jag är en svensk så här, ifall jag skulle bli attackerad. Om jag skulle gå ner med soporna, brukade jag sjunga gamla svenska låtar, typ Ack Värmeland.

Uppdrag gransknings reportage Afrofobi sändes klockan 20 i SVT1 och SVT Play onsdagen den 29 november 2017.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Afrofobi

Mer i ämnet