Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Pontus första samtal med läkaren som visat sig vara hans biologiska pappa. Foto: SVT

Se Pontus upprörda samtal med läkaren: “Du har ljugit”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Pontus är ett av de donatorbarn som blev till när läkaren i Norrbotten inseminerade sina egna spermier på 1970- och 80-talet. I samtal med läkaren, hans biologiska far, kräver Pontus besked om hur många halvsyskon han har.  

“Du har ljugit” – se Pontus första samtal med sin biologiska pappa.  

Pontus, som egentligen heter något annat, var ovetande om att han kommit till via spermiedonation tills han nyligen gjorde ett dna-test. Han har nu fått veta att han har sex halvsyskon – alla är biologiska barn till fertilitetsläkaren. 

Se reportaget: ”Doktorns spermier”

Oro över barnens relationer

Läkarens hittills kända biologiska barn har tillsammans över 20 barn. Alla familjer utom en är bosatta i samma del av Norrbotten. Pontus och halvsystern Jenni King känner en oro över hur många fler halvsyskon det kan finnas och att kusiner ska träffas utan att veta att de är släkt.  

– Om de träffar någon måste de be om ett dna-test innan de går hela vägen, säger Jenni King i programmet “Doktorns spermier”. 

”Får leva i ovisshet”

I samtal med läkaren kräver Pontus att få veta hur många halvsyskon de är totalt. Men läkaren ger inga klara besked.   

– Det är inte många, säger läkaren. 

Hans avsikt var att hjälpa kvinnor, menar han, och han ifrågasätter vad det tjänar till att gräva i detta nu. När läkaren hänvisar till sin integritet har Pontus svårt att hålla tillbaka känslorna.  

– Vi får leva i ovisshet hela våra liv och våra barns liv och generationer framöver. För att du håller tyst om det här, säger Pontus. 

Den svenska spermieskandalen

Uppdrag granskning har avslöjat en rad missförhållanden inom svensk barnlöshetsvård under 1970–, 80– och 90 talen.

Dna-tester och släktforskning har visat att spermier stals från män i Halmstad och Uppsala och användes till att göra kvinnor gravida vid insemination – utan männens tillstånd.

Europadomstolen har inlett en granskning av spermiestölderna i Halmstad och kräver svar från den svenska staten. Sjukhuset har gjort en Lex Maria-anmälan.

De ansvariga läkarna vid kvinnoklinikerna i Halmstad och i Uppsala är avlidna.

I Norrbotten har en läkare, idag över 90 år gammal, använt sina egna spermier för att inseminera kvinnor. Läkaren har sju kända donatorbarn.

Mer om den svenska spermieskandalen finns att se i programmen “Doktorns spermier”, “De värnpliktiga och experimentet”, “Spermiestölden” och “Sveket mot donatorbarnen” på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.