Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Inte jag som skrivit det här” – se ministrarna svara på felen som hittats i deras cv:n Foto: SVT

Se reportern kräva svar: Vem har friserat det här?

Publicerad
Uppdrag granskning ·

Tre ministrar har ändrat sina cv:n i samband med Uppdrag gransknings avslöjanden: Andreas Carlson (KD), Erik Slottner (KD) och Anna Tenje (M).

– Jag blir ganska upprörd. Man leds att tro att deras akademiska meriter är mer betydande än vad de i realiteten är, säger universitetslektor Magnus Zetterholm.

Civilminister Erik Slottner är i media omskriven som pol mag och på hans cv på regeringens hemsida har det politiska magisterprogrammet 2001 – 2003 vid Linköpings universitet angetts. Uppdrag granskning kan avslöja att Slottner inte genomfört utbildningen. Han har läst 90 av 240 poäng.

– Jag har inte skrivit det. Det är påbörjad pol mag-studie, säger Erik Slottner när Uppdrag granskning träffar honom i riksdagen.

Se Slottners svar – ”Vem har friserat det här”. I klippet ovan

Efter intervjun i riksdagen uppgav Slottners pressekreterare att felet beror på den mänskliga faktorn. Slottner ville korrigera sitt cv, men den felaktiga versionen ska ha godkänts av en tidigare medarbetare.

– Jag kanske borde in och kollat detta efteråt, men det har inte varit min prio ett att hitta mitt cv på regeringens hemsida, säger Erik Slottner (KD).

Cv ändras efter granskning

Äldre– och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) har under utbildning i sitt cv angett programmet för europeisk administration vid Linnéuniversitetet och Edinburgh University.  Men granskningen visar att hon inte slutfört programmet och saknar poäng. Och studierna i Skottland går inte att koppla till programmet.

– Att hon skulle kunna bedrivit studier i Edinburgh är en sak. Men att samtidigt koppla ihop det med programmet, det blir ju lite falskt, säger Peter Citron, sektionschef, Linnéuniversitetet.

– Jag läste under flera veckor i Edinburgh University under tiden. Jag har aldrig i hela mitt liv framhärdat att jag har tagit en examen eftersom jag inte har plockat ut någon sådan, säger Anna Tenje till Uppdrag granskning.

Efter granskningen har Anna Tenje (M) och Erik Slottner (KD) ändrat i sina cv:n. Slottner skriver nu ”påbörjade studier vid pol- magprogrammet” och Tenje har ändrat till ”studier vid programmet för europeisk administration/Politologi”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.