Hiphipgruppen Kartellens frontman, Sebbe Staxx försvarar vänstervåldet. – Om du är en nazist du får fucking vara beredd på att det finns antinazister och att det kommer att bli blodigt. Det är så det fungerar, det är så det är, säger han. Foto: Mats Kjellgren / SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Sebbe Staxx: ”Hela jävla Sverige är antidemokratiskt”

Uppdaterad
Publicerad

UPPDRAG GRANSKNING · Hiphopgruppen Kartellen har gjort sig kända med musik som skildrar kriminalitet och sociala problem. Men autentiska bilder från militanta Revolutionära Frontens (RF) aktioner och medverkan från RF-aktivister i en musikvideo tyder på nära band mellan den militanta organisationen och musikgruppen. Gruppens frontman, Sebbe Staxx försvarar våldet.

Om du är en nazist du får fucking vara beredd på att det finns antinazister och att det kommer att bli blodigt. Det är så det fungerar, det är så det är, säger han.

Vid flera tillfällen har Sebbe Staxx riktat hot om våld mot Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och musikvideon med RF visar med autentiska videoklipp på politiskt motiverade överfall. Samtidigt har gruppen prisats för sin musik och framträtt på Grammisgalan. Sebbe Staxx ser sig som ett språkrör för underklassen. För honom representerar Revolutionära Fronten underklassens vrede.

– Jag förstår varför de har valt att mobilisera sig och kämpa mot orättvisan. Revolutionära Fronten existerar av en anledning. Det är att de andra existerar. Svenskarnas parti, SMR. Det kommer alltid finnas motpoler, precis som att det finns AIK så finns det Djurgården.

Sebbe Staxx känner flera i Revolutionära Fronten och han har även poserat med dem och en RF-banderoll.

– Så här är det. Vi gjorde videon ”Underklassmusik” och sen vill RF, på sin Facebook som tack för att de var med i videon, att vi skulle stå och posa med deras flagga och det är klart att jag ställer upp, de ställde upp i min video.

Men de tar ju till antidemokratiska metoder?
Men hela jävla Sverige är antidemokratiskt.

Är hela Sverige antidemokratiskt?
Ja, men just nu så är det hela politiken och allting är antidemokratiskt för att om du kollar på alla, som de här undersökningarna om skattefördelningarna och allting sådant. De är ju totalt odemokratiska.

Vad då, det bestäms i riksdagen i ett demokratiskt val?
Ja, men de har blivit röstade, de har blivit uppröstade alliansen av folket. 

Ja, men det är ju det som är demokrati. 
Ja, men de gick ju hit och låtsades vara ett mittenparti och sen vips gick de dit. Och de har ju liksom burit fram hela politiken på lögner.

En av RF-aktionerna som visas i Kartellens video är ett överfall mot en svarttaxi. Där två personer attackerade en väntande bil och vandaliserade den med tillhyggen. Men varken polis eller journalister har lyckats hitta någon koppling mellan svarttaxichauffören och högerextrema organisationer.

Han har ingenting med högextrema organisationer att göra. Han är en vanlig arbetarkille som kör svarttaxi och har kört någon. Det är dem du samarbetar med när du gör den här videon?

– Nej, vet du vad jag gör? Jag vill vara med och spela in en autentisk bild av dagens Sverige. Och det spelar ingen roll vilken vinkel du försöker få mig att känna, för jag vet att jag gör rätt, jag speglar en sanning. Förstår du, om jag vill ha autencitet, jag hämtar autencitet till videon, vi har alltid gjort så förstår du.

Reportrar: Ola Sandstig, Janne Josefsson.
Text: Gunnar Rensfeldt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

UG - Det politiska våldet

Mer i ämnet