Claes Thim har legat på för att ett skyddsombud ska få tillträde till bygget på regeringskansliet. Foto: SVT

Skyddsombudet förhindrades i sitt arbete – igen

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Skyddsombudet Claes Thim plockades bort från Peabs bygge av Mall of Scandinavia för att förhindra hans arbete som skyddsombud. När Peab nu renoverar regeringskansliets lokaler i Stockholm stoppas han återigen av underleverantören APQ.

I april förra året kunde Uppdrag granskning avslöja hur trakasserier av fackliga användes för att dölja fusk på Peabs prestigebygge Mall of Scandinavia i Solna. Bland annat visade en hemlig inspelning hur skyddsombudet på elföretaget APQ tvingades bort från bygget efter att han larmat om en farlig arbetsmiljö.  

Stoppades vid regeringskansliet 

Peab förnekade att de var inblandade i att skyddsombudet fick sluta på deras bygge. Claes Thim (tidigare Melkersson) har varit tjänstledig från elektrikerjobbet på APQ och istället jobbat heltid fackligt. Men han har kvar sitt mandat som skyddsombud på företaget.  

UG – En arbetares död

Peab har fortsatt att anlita APQ och i dag renoverar de regeringskansliets lokaler i Stockholm. Även där är det APQ som sköter elinstallationerna. Claes Thim har legat på för att få sina chefer att ge honom eller något annat skyddsombud från Elektrikerförbundet tillträde, men utan resultat. Och när Uppdrag granskning besöker regeringskansliet tillsammans med Claes Thim, får han inte komma in för att kontrollera arbetsmiljön.  

Han ringer upp Ulf Fontér, regionchef för Stockholm på APQ. 

Claes Thim: Har vi något skyddsombud som kommer in på arbetsplatsen? Ni skulle fixa det. Vi hade en mailkonversation om det innan sommaren och då sa du att det var på gång. Nu är det september. Jag står nämligen här utanför regeringskansliet och vill gå en skyddsrond men kommer inte in. 

Ulf Fontér: Nej det är klart att du inte gör. Det är ingen idé. 

Antifackligt beteende 

Enligt Svenska Elektrikerförbundets ordförande Jonas Wallin, ställer APQ fortfarande till problem för Claes Thim och hans kollegor. 

– Man motarbetar fackliga förtroendevalda helt enkelt, och det tycker vi inte är okej. 

Är det ett antifackligt beteende menar du? 

– Ja, jag anser det. Det är ett antifackligt beteende, säger Jonas Wallin. 

Men i en kommentar till Uppdrag granskning tillbaavisar APQ:s vd Anders Qvarfort att företaget skulle motarbeta förtroendevalda.  

Skyddsombud trakasseras 

I en undersökning gjord av LO uppger en tredjedel av landets skyddsombud att de hindras i sina uppdrag. Rapporten Trakasserier av skyddsombud, som släpptes i oktober förra året, visar även att tolv procent av skyddsombuden i Sverige har utsatts för trakasserier. Hela sex procent har hotats eller utsatts för våld.  

– När så många skyddsombud trakasseras eller utsätts för hot och våld handlar det inte längre bara om nonchalans och okunskap från arbetsgivarens sida. Då vill de tysta skyddsombuden, säger Berit Müllerström, LO:s andre vice ordförande, i ett pressmeddelande

Läs rapporten här: Trakasserier av skyddsombud 

Inga kommentarer från Peab 

Peabs arbetsmiljöchef Urban Alm avböjer att svara på varför skyddsombudet Claes plockades bort från bygget av Mall of Scandinavia. 

– Jag kommer inte att kommentera det projektet som du hänvisar till. 

Efter att Uppdrag granskning börjat ställa frågor, har ett annat skyddsombud från Svenska Elektrikerförbundet fått tillträde till renoveringen av regeringskansliets lokaler.

RÄTTELSE

Artikeln är uppdaterad 17 januari klockan 15:30 efter att ett faktafel upptäckts. I en tidigare version stod det att APQ var underentreprenör till Peab under bygget av Mall of Scandinavia. Det stämmer inte. APQ var inhyrd arbetskraft till en installatör som var underentreprenör till Peab.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – En arbetares död

Mer i ämnet