– Polis och åklagare har en uppgift, nämligen att beivra brott, och vi har en annan, att utreda om barnen tar skada och behöver skydd och hjälp, säger Lotta Persson, ordförande Föreningen Sveriges Socialchefer. Foto: Kerstin Öhman, Föreningen Sveriges Socialchefer

”Socialtjänsten ska se till barnets bästa”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Polis och socialtjänst har olika uppgifter, säger Lotta Persson, ordförande i föreningen för Sveriges socialchefer, som kommentar till reportaget om Ellen.

På grund av sekretess ställer ingen ansvarig på socialtjänsten som har hand om fallet med Ellen upp på intervju med Uppdrag granskning.

Lotta Persson, ordförande i föreningen för Sveriges socialchefer, ger följande kommentar till att socialtjänsten i den aktuella kommunen har slagit fast att Ellen utsatts för sexuella övergrepp av sin pappa:

UG – Processen

– Det kan man ju inte kategoriskt veta. Sen är det så att vi lägger naturligtvis in andra saker också i detta. Vi måste se hur barnet mår av det här? Kan det finnas annat som oroar och så vidare.

Hon menar att man måste skilja på de olika roller som polis och socialtjänst har.

– Polis och åklagare har en uppgift, nämligen att beivra brott, och vi har en annan, att utreda om barnen tar skada och behöver skydd och hjälp, säger Lotta Persson.

Advokaten Mia Edwall Insulander säger dock att socialtjänsten ofta gör sig till domare i sina utredningar.

– Det är ganska ofta som det sker ett slags rollbyte, och jag tycker det är ett jätteproblem. Jag har sett det även i andra, liknande fall. Det är viktigt att poängtera att det är domstolen som ska bestämma och socialtjänsten ska utreda, säger Mia Edwall Insulander.

Att det kan finnas alternativa förklaringar till varför Ellen pratade om sexuella aktiviteter verkar kommunen i det aktuella fallet ha missat, säger hon.

– Så får det inte gå till. Men det är också viktigt att betona att det är barnets bästa som gäller hela tiden, så även om det är fruktansvärt för den här pappan så är det viktigt att det utreds på ett fullgott sätt, säger Mia Edwall Insulander.

Huvudförhandlingen om vem som får vårdnaden om Ellen kommer att ske senare i höst.

Fotnot: Ellen är ett fingerat namn.

Reporter: Janne Josefsson

Text: Magnus Sandelin

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Processen

Mer i ämnet