Sommaravslutning om Snowden-dokumenten

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

December 2013 kunde Uppdrag granskning och SVT Nyheter avslöja ett omfattande samarbete mellan svenska signalspaningsmyndigheten FRA och den amerikanska motsvarigheten NSA, med hjälp av dokument från visselblåsaren Edward Snowden. Reportaget Snowden-dokumenten och Sverige avslutar Uppdrag gransknings sommarserie.

I samband med avslöjandena om det svensk-amerikanska signalspaningssamarbetet valde FRA att inte svara på flera centrala frågor från SVT:s reportrar. Det handlade om vilka metoder som användes och vilka av de amerikanska spaningssystemen som FRA använde, och hur dessa användes.

En av de saker som har framkommit sedan december 2013 är att Försvarsunderrättelsedomstolen, den specialdomstol som prövar ansökningar om tillstånd till signalspaning, inte lägger sig i vilka metoder som används.

– Det här kan man inte tolka på annat sätt, tycker jag, än att det är fritt fram för FRA att till exempel hacka datorer, säger Sven Bergman, en av reportrarna som gjorde reportaget om Snowden-dokumenten.

I december i fjol beskrevs myndighetens inställning till signalspaningsmetoder såhär:

– Lagen är inte upphängd på metoder, annat än att man skiljer på eter och kabel. Det enda lagen klarar ut är att man eftersöker signaler i elektronisk form. I övrigt finns inga preciseringar om metoder, sa Runar Viksten, dåvarande ordförande för Försvarsunderrättelsedomstolen.

Den 27 augusti återvänder Uppdrag granskning med en helt ny säsong.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.