före detta amerikanske justitieministern Eric Holder och visselblåsaren Edward Snowden. Foto: TT

USA:s förre justitieminister: Snowden gjorde allmänheten en tjänst

Uppdaterad
Publicerad

Den före detta amerikanske justitieministern Eric Holder säger nu att Edward Snowden gjorde allmänheten en tjänst när han läckte hemliga dokument som visade att USA genomförde omfattande övervakning, vilket ledde till en stor debatt om övervakningstekniken i landet och världen.

– Vi kan definitivt diskutera det sätt som Snowden gjorde vad han gjorde, men jag tror faktiskt att han gjorde allmänheten en tjänst genom att skapa den debatt som vi har i dag och de förändringar som vi har gjort, säger Eric Holder i en podcast som producerats av CNN och University of Chicago Institute of Politics.

Eric Holder tycker dock att Edward Snowden bör straffas för att ha läckt de klassificerade dokumenten.

Snowden-dokumenten

– Att göra vad han gjorde – och hur han gjorde det – var olämpligt och olagligt, säger Holder.

Han tillägger att han tycker att Snowden riskerade USA:s säkerhet och skadade landets intressen.

”Måste skaffa sig advokater”

Det är snart tre år sedan Snowden, som arbetade på den amerikanska underrättelsetjänsten, läckte dokument om säkerhetstjänstens omfattande hemliga övervakning av nationell och internationell tele- och datatrafik. Eric Holder var justitieminister i USA när Edward Snowden läckte dokumenten 2013. Nu menar han att Snowden borde återvända till USA.

– Han måste skaffa sig advokater, komma tillbaka och besluta sig för vad han vill göra: gå till rättegång eller försöka komma fram till en uppgörelse, säger Holder och tillägger att en domare även borde ta hänsyn till betydelsen av debatten som uppstod efter att Snowden läckte dokumenten under en eventuell rättegång.

”Du får inte nämna ordet visselblåsare”

Edward Snowden, som själv länkat till podcasten med Holder på sin Twitter, har levt i exil i Ryssland sedan 2013 och gömmer sig nu på hemlig ort.

I en videokonferens med University of Chicago Institute of Politics berättade Snowden nyligen att han skulle återvända till USA för en rättegång om han fick en rättvis sådan. Han skulle då riskera upp till 30 års fängelse.

– Men, som ni säkert redan vet, tillåter inte spionagelagen ett försvar som byggs på allmänhetens intresse. Du får inte nämna ordet ”visselblåsare” under en rättegång, sade Edward Snowden under videokonferensen.

Efter sina avslöjanden har Snowden bland annat tilldelats Right Livelihood-priset, som även kallas för det alternativa nobelpriset, för sina avslöjanden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snowden-dokumenten

Mer i ämnet