Foto: TT

Snowden får nej från norska HD

Uppdaterad
Publicerad

Norges Högsta domstol avslår en överklagan från Edward Snowden och den amerikanske visselblåsaren får därmed inga garantier från Norge om att inte bli utlämnad till USA om han skulle besöka landet.

Högsta domstolen går på hovrätten i Oslos linje att inte ta upp en tingsrättsdom från i juni, då Snowdens begäran avvisades.

Bakgrunden är att Edvard Snowden vill kunna besöka Norge för att ta emot ett pris från norska PEN för sina insatser för yttrandefriheten.

Snowden-dokumenten

Prisutdelning framflyttad

Meningen var att priset skulle ha delats ut i Oslo den 18 november, men i överklagandet till Högsta domstolen framgår att prisutdelningen har flyttats till juni 2017 i hopp om att få ett rättsligt klargörande i frågan.

2013 avslöjade Edward Snowden den massövervakning som den amerikanska underrättelsetjänsten NSA ägnat sig åt. Sedan dess lever han i exil i Ryssland, för att undvika att lämnas ut och åtalas i USA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snowden-dokumenten

Mer i ämnet