Statens haverikommission riktar kritik på flera punkter. Foto: SVT/TT

Statens haverikommission: Sjöfartsverkets helikoptrar klarar inte sitt uppdrag

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

I en ny rapport riktas skarp kritik mot Sjöfartsverkets räddningshelikopterberedskap. Verksamheten är underdimensionerad både vad gäller personal och helikoptrar. Myndigheten klarar inte sitt uppdrag att bemanna sina fem baser i Sverige, enligt rapporten.

Efter ett antal räddningsinsatser i Östersjön under förra året då Sjöfartsverkets helikoptrar inte varit tillgängliga som förväntat, beslutade Statens haverikommission, SHK, att utreda Sjöfartsverkets helikopterberedskap.

Rapporten, som släpptes under tisdagen, innehåller tung kritik. Bland annat står det att myndigheten har ”uppenbara svårigheter att upprätthålla beredskapen på de fem helikopterbaser som verket förfogar över”.

Helikopteraffären

– Sjöfartsverket borde vara tydliga med att man inte klarar att uppfylla den ambitionsnivå man satt upp för sin helikopterverksamhet. Utredningen visar att problemen med att upprätthålla beredskapen påverkat flera räddningsinsatser förra året. Och jag tror inte riksdag och regering är medvetna om bristerna i helikopterberedskapen, säger Jonas Bäckstrand, utredningsordförande vid Statens Haverikommission.

“Uppenbara svårigheter att upprätthålla beredskapen”

Utredningen visar också, enligt rapporten, att helikoptrarna i anslutning till de undersökta händelserna haft begränsningar som lett till att de inte varit tillgängliga vid 13 olika tillfällen.

Sjöfartsverket kan alltså inte upprätthålla beredskapen, menar Statens Haverikommission. Orsaken är att verksamheten är underdimensionerad och man slår fast att myndigheten med sina sju helikoptrar inte ens har ”teoretiska möjligheter att löpande upprätthålla beredskapen på fem baser samtidigt.”

– SHK kommer till samma slutsats som Sjöfartsverket kommit till tidigare. Räddningshelikopterverksamheten bör stärkas med ytterligare helikoptrar, personal och finansiering för att nå en högre målsättning än dagens. Med nuvarande dimensionering och finansiering klarar vi vårt huvuduppdrag, sjö- och flygräddning – men det finns inga marginaler för ökade krav eller uppgifter, säger Mattias Hyllert, direktör för sjö- och flygräddningen vid Sjöfartsverket.

Bristerna i helikopterberedskapen har även påverkat Försvarsmaktens flygverksamhet negativt konstaterar Statens Haverikommission.

Uppdrag granskning avslöjade brister

Sjöfartsverket tog över svensk sjö- och flygräddning 2011 och bestämde sig för att byta ut hela helikopterflottan till en kostnad på flera miljarder kronor.

Uppdrag granskning har tidigare avslöjat allvarliga brister i upphandlingen som senare fått kritik av bland annat Konkurrensverket, Justitieombudsmannen och Konstitutionsutskottet.

I samband med sommarens skogsbränder uppmärksammades även att de nya helikoptrarna saknar brandkrokar vilket resulterat i att de nya helikoptrarna inte kunnat bidra till släckningsarbetet. Regeringen ser nu över den svenska brandflygberedskapen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Helikopteraffären

Mer i ämnet