Före detta klostret Notre-Dame de Montgardin beskrivs av SSPX som ett vilohem för deras präster. Foto: SVT

Straffet för barnövergreppen – prästerskapets ”gyllene fängelse”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Ledningen för den kontroversiella katolska utbrytargruppen SSPX använder ett före detta kloster som bestraffning. Vistelser i det avlägset belägna alpområdet används för att kontrollera präster som anklagas för sexuella övergrepp, uppträder omoget eller anses olydiga.

Prästbrödraskapet St. Pius den 10:e, vanligen kallat SSPX bröt med Katolska kyrkan för snart 30 år sedan, Påven svarade med att bannlysa gruppen. Sedan bannlysningen lyftes år 2009 av förre Påven Benedictus den 16e har prästbrödraskapet varit på väg tillbaka in i värmen.

Se hela avsnittet i SVT Play

UG – Det gyllene fängelset

Nu kan Uppdrag granskning avslöja att SSPX skyddat präster anklagade för sexuella övergrepp mot barn – på offrens bekostnad.

– Hur länge ska denna historia få fortgå? Det är alltså en skandal som pågår sedan 35 år. Det är helt uppenbart motbjudande, säger ”Andre” som blev utsatt för övergrepp som barn och som inte vill medverka med sitt riktiga namn.

Läs mer: Nya mörkläggningar av katolska prästers övergrepp

Det ”gyllene fängelset”

Prästen som förgrep sig på Andre är en av dem som skickats till Notre-Dame de Montgardin, ett avsides beläget före detta kloster. SSPX själva beskriver det som ett ”retreat”, ett vilohem för deras präster.

Men inom rörelsen går det rykten om deras ”Gyllene fängelse” i franska Alperna. Dit har prästbrödraskapets ledning också skickat andra präster som anklagats för övergrepp, setts som olydiga eller som ”uppträtt omoget”.

”Fader M” till höger fick tillbringa två år på Montgardin efter rykten om övergrepp mot pojkar. Foto: SVT

En annan präst ”fader M”, tidigare stationerad i Australien och Irland, skickades till Montgardin. Anledningen var att prästbrödraskapet ansåg att han ”uppträtt omoget” bland unga. Enligt ett brev som cirkulerat inom SSPX var det rykten om att prästen ”antastat unga pojkar” som låg bakom den hastiga förflyttningen till Montgardin.

Läs mer: UG:s team attackerat av katolsk församling

– Jag spenderade två år där, 2013-2015, säger fader M.

Vad var anledningen till att du åkte dit?

– Vi går dit våra överordnade säger till oss att gå. Du vet, det är så samfundet fungerar, säger fader M.

Vi har information om att det var anklagelser mot dig om sexuella övergrepp mot barn.

– Det är struntsnack, säger fader M.

Idag är Fader M verksam hos SSPX i Paris. De förnekar att det i fallet med denna präst skulle handla om sexuella övergrepp, men vill inte svara på vad som menas med citat: ”omoget beteende mot minderåriga”. Man vill heller inte svara på varför han så hastigt förflyttades från Irland till Montgardin – och fick tillbringa två år där.

Det konservativa prästbrödraskapet leds av biskop Bernard Fellay. Foto: SVT

Förflyttning efter konflikt om trosfrågor

En präst i Sydfrankrike kom för ett par år sedan i konflikt med SSPX ledning kring trosrelaterade frågor. Till slut fick prästen ett brev direkt av SSPX högste ledare Biskop Fellay med order om att inom 48 timmar infinna sig på Montgardin och sluta upp med sitt ”upproriska beteende gentemot SSPX ledning.”

Läs mer: SSPX närmar sig katolska kyrkan

Präster som har blivit skickade till Montgardin har svarat med att lämna SSPX för en ny rörelse ”SSPX Resistance”, en rörelse som beskrivs som ännu mer extrem, ännu mer konservativ och traditionalistisk.

Att Montgardin används som bestraffning bekräftas också av brödraskapets generalsekreterare Christian Thouvenot till Mediapart, en fransk sajt för undersökande journalistik. Mediapart har samarbetat med Uppdrag granskning för att ta fram uppgifter om SSPX och mörkläggningarna av barnövergrepp in om rörelsen.

Generalsekreteraren hänvisar till en novell av kontroversielle författaren Maurice Barrès. I boken skickas två präster i kloster som en disciplinär åtgärd. Och om Montgardin skriver han:

­– Vissa präster skickas dit för botgöring. Det är en vanlig sak inom kyrkan, skriver Christophe Thouvenot till Mediapart.

Fakta om SSPX

Prästbrödraskapet Society of S:t Pius X (SSPX) bildades 1970 av den katolske biskopen Marcel Lefebvre. Där samlades konservativa katoliker som inte accepterade reformerna i den Katolska kyrkan som genomfördes vid andra vatikankonsiliet 1962 till 1965. 

SSPX motarbetades redan från start och Lefebvre bannlystes 1988 när han vigde biskopar utan påvens tillstånd. Sedan dess har SSPX:s biskopar varit exkommunicerade, vilket betyder att de är uteslutna ur kyrkans fulla gemenskap. 

I januari 2009 visade Uppdrag granskning en internationellt uppmärksammad intervju där biskopen Richard Williamson förnekade Förintelsen. Uppståndelsen växte ytterligare när påven Benedikt XVI bara ett par dagar senare hävde bannlysningen av fyra biskopar i SSPX, däribland Williamson. 

Det ultrakonservativa brödraskapet har upprepade gånger anklagats för rasism och antisemitism. 2012 sade dess överhuvud Bernard Fellay att judarna genom århundraden ”tillhört kyrkans fiender”. 

För några år sedan bildades en ny rörelse, efter konflikter i SSPX ledarskikt. Den kallas ”SSPX Resistance” – motståndet, och anses ännu mer konservativ och traditionalistisk. Över 100 före detta SSPX-präster har slutit upp under ledning av biskop Richard Williamsson, som är bannlyst av Vatikanen på nytt. 

Vatikanen har under påve Franciskus fört samtal med företrädare för SSPX och uppges nu vara nära en uppgörelse om en försoning. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Det gyllene fängelset

Mer i ämnet