Svar från Stockholms och Göteborgs Auktionsverk

Publicerad
Uppdrag granskning ·

I reportaget ”Konstbluffen – Vem kan man lita på?” väljer Stockholms och Göteborgs Auktionsverk att ta in en tavla för auktion – trots att det är en uppenbart falsk tavla – av Sveriges mest förfalskade konstnär. När vi efteråt berättar om vårt besök – så svarar de så här:

Stockholms Auktionsverk:

”Det är olyckligt att vår information till inlämnaren denna gång inte var tydlig beträffande vår värderingsprocess.

UG – Konstbluffen

1, Värdering utifrån ett fotografi är alltid att betrakta som preliminär.

2, Slutlig bedömning sker när objektet granskats fysiskt av vår expertstab på huvudkontoret i Stockholm.

I vårt arbete har vi kontakt med museer, externa experter och polisen. Vi har alla har ett gemensamt intresse att förhindra förekomsten av förfalskningar på marknaden.”

Göteborgs Auktionsverk

”Vanligtvis gör vi ett första utlåtande om ett föremål och dess troliga marknadsvärde vid en snabb okulär besiktning för att sedan undersöka föremålet mer grundligt i samband med katalogisering. Efter det att vi har fått säljarens uppdrag att förmedla en försäljning via auktion görs en mer noggrann undersökning och i vissa fall anlitas även extern expertis.  Uppgifter rörande ålder, upphovsman och skick kan då komma att ifrågasättas och revideras.”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Konstbluffen

Mer i ämnet