Misstankar riktas mot en 33-årig företagare bosatt i Stockholmsområdet. Foto: Hasse Holmberg/TT

Svensk 33-åring pekas ut som huvudman i matchfixningsnätverk

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

En 33-årig företagare från Stockholmsområdet pekas av tyska matchfixare ut som svensk kontaktman i ett internationellt nätverk. Tysk polis har överlämnat informationen till svenska kollegor, men någon förundersökning har inte inletts.

33-åringen åtalades i fjol för grovt penningtvättsbrott i samband med en uppmärksammad bedrägerihärva, men den tyska informationen nådde inte åklagaren i målet.

Polisen i tyska Bochum har identifierat en lång rad personer som samverkat med den så kallade Sapinaligan, ett nätverk av matchfixare vars huvudmän dömts till långa fängelsestraff. Dagens Nyheter och SVT:s Uppdrag granskning kan efter en gemensam granskning avslöja att misstankar i Sverige riktas mot en 33-årig företagare bosatt i Stockholmsområdet.

UG – Matchfixning

Informatör tipsade

Bochumpolisen fick via en informatör tips om att svensken var inblandad i matchfixning. I samband med en utredning beslagtogs en mobiltelefon som tillhörde en man 55-åring som haft nära kontakt med Sapinaligans ledning och dömts till fängelse för matchfixning. Telefonen innehöll kontaktuppgifter till den 33-årige svensken och uppgifter om matchen Jönköping-Syrianska i Superettan hösten 2014, som misstänks ha varit riggad. Svenska Spel stoppade spel på matchen på grund av kraftiga oddsrörelser och dagarna efteråt polisanmäldes den. 55-åringen ska också ha kommit med uppgifter om sin svenska kontakt.

Tysk polis betraktar spåret som mycket intressant.

– Men vi har inte befogenhet att genomföra några utredningar i Sverige. Det måste svensk polis göra, säger kommissarie Michael Bahrs vid Bochumpolisen, en av Europas mest erfarna utredare när det gäller matchfixning.

Bevis för 250 riggade matcher

I sina utredningar har Bochumpolisen hittat bevis för runt 250 riggade fotbollsmatcher, allt från VM-kval och Champions Leaguematcher till seriematcher på lokal nivå. Arbetet har varit framgångsrikt. Enligt Bahrs har man väckt åtal som gett fängelsedomar på totalt 70 år. Enligt Bahrs har det tyska nätverket kontaktpersoner över hela världen och fungerar som mellanhand vid spel för mycket stora summor på den asiatiska marknaden. Han utesluter inte att 33-åringen kan ha en central position i en svensk förgrening av nätverket.

Bahrs bekräftar att han genomfört flera möten med svenska kolleger och då vidarebefordrat informationen, men kontakten upphörde sommaren 2015.

Inledde ingen förundersökning

Svensk polis utredde tipset under 2015, men någon förundersökning inleddes aldrig. Det är Riksenheten mot korruption som leder utredningarna kring matchfixning. Kammaråklagare Johan Lindmark bekräftar att personal från polisens underrättelstjänst och NOA, den nationella operativa avdelningen, tog emot tipset och att man vid ett möte i Haag fick i uppdrag att se om 55-åringen som haft svenskens kontaktuppgifter i sin mobil och som vid denna tidpunkt satt i fängelse var villig att lämna mer information som kunde kopplas till de förundersökningar som pågick i Sverige.

– Tysk polis informerade dock utredarna att personen inte var villig att lämna mer information än den han redan lämnat. Därmed tog det ”tyska spåret” slut för förundersökningarnas vidkommande, säger Lindmark.

DN/UG:s gemensamma granskning visar att den utpekade 33-åringen har kontakter med funktionärer i flera svenska fotbollsklubbar som funnits med i utredningar kring matchfixning. Han har även en koppling till en av de tre basketdomare som 2013 pekades ut som inblandad i riggade basketmatcher.

Åtalades för grovt penningtvättsbrott

Strax efter att svensk polis fick tipset från Tyskland åtalades 33-åringen för grovt penningtvättsbrott. I det uppmärksammade bedrägerimålet lyckades en liga svindla till sig mångmiljonbelopp och 33-åringen fick en stor summa pengar från kuppen insatt på sitt bankkonto. I domstolen nekade han till brott och förklarade att pengarna var avbetalning på ett lån. Han friades av tingsrätten.

Även 33-åringens bror hörde till de åtalade i målet. Han fälldes för grovt penningtvättsbrott och dömdes till 18 månaders fängelse.

Bland de elva personer som ursprungligen åtalades tillhörde flera ett gäng som spelat fotboll tillsammans. Två av de åtalade är bröder till elitfotbollsspelare. Flera av dem, däribland 33-åringens bror, förklarade i förhören att de hade stora spelskulder.

Hanterade mycket stora summor

En ekonomisk utredning kring 33-åringen, som ingår i förundersökningen, visar att han under 2014 hanterade mycket stora summor på ett av sina bankonton. Under tolv månader passerar drygt åtta miljoner kronor på kontot. I de flesta fall handlar det om insättningar och uttag på fem- och sexsiffriga belopp i jämna summor. Polisen misstänkte att det handlade om penningtvätt.

”Transaktionerna på hans bankkonto kan inte förklaras med hänsyn till hans legala/taxerade inkomster”, skriver polisens ekonomiska utredare.

Kammaråklagare Jonas Svanstedt ledde utredningen:

– Han (33-åringen) kunde inte ge någon förklaring till de här många och stora transaktionerna på kontot, säger han.

Penningtvätt är ett brott starkt förknippat med matchfixning.

Har inte tidigare nåtts av informationen

Trots att tysk polis tipsat Sverige om att 33-åringen pekas ut som inblandad i en internationell matchfixarliga har åklagare Jonas Svanstedt inte nåtts av informationen förrän han får den av DN/UG.

– Matchfixning utreds av Riksenheten mot korruption, säger han.

Johan Lindmark säger att det med anledning av att det ”tyska spåret” var stängt ur ett åklagarperspektiv saknades intresse att få kännedom kring åtalet mot 33-åringen i bedrägerihärvan.

– Däremot torde det ur ett kriminalunderättelseperspektiv ha varit av intresse, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Matchfixning

Mer i ämnet