Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ille Freeway var tidig inom svensk gangsterrap – se honom berätta om varför han raderat sin musik. Foto: SVT

Han lämnade gangsterrappen: ”Vill inte ha vikten på mina axlar”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Gangsterrappen toppar streaminglistorna, samtidigt har flera stora namn lämnat musikbranschen. Ille Freeway raderade tidigare i år alla sina låtar:   

– Tolvåringar reciterade mina texter som om det vore något religiöst. Jag tänkte nej. Jag ska inte vara anledningen till att de pratar så.

Ilias Elmi, med artistnamnet Ille Freeway, var med och drog igång den nya vågen av så kallad svensk gangsterrap. Tillsammans med artister som Yasin och Jaffar utgjorde han rappkollektivet Byn block entertainment.  

Som uppvuxen i Stockholmsförorten Tensta har llle Freeway sett det dödliga våldet på nära håll och förlorat vänner. Han menar att mord, droger och vapen har blivit normaliserat bland den yngre generationen.  

– Det är det som är inne 2022. Att du är en mördare, en shooter.

Unga tar till sig grova texter

Gangsterrappen slog igenom 2017 och är idag genren som toppar listorna över mest streamade låtar. Flera av de stora namnen har kopplats till kriminella gäng och dömts för olika brott.  

Även Ille Freeway har flera domar, bland annat för ringa narkotikabrott och brott mot knivlagen. I februari i år tog han beslutet att lämna musiken och raderade alla sina låtar på streamingtjänsterna. Han hade börjat tänka på hur de grova låttexterna om droger och kriminalitet påverkade de unga lyssnarna.

– Jag vill inte ha den vikten på mina axlar, säger Ille Freeway. 

Även hans mammas ord spelade en stor roll. 

– Min mamma brukade säga att om det händer något, om du blir skjuten, eller du dör i en bilkrasch eller något, kommer din musik att följa dig i graven.

”Inte sett innan”

Flera andra stora rapartister har valt att lämna. Dree Low som 2021 dömdes till fängelse för rån, chockade 2022 musiksverige när han raderade hela sin katalog. Något som är nytt i svensk musikhistoria, enligt musikjournalisten Petter Hallén på Sveriges Radio. 

– Det är skillnad på att sluta och plocka ner. Det var nåt jag inte hade sett innan. Jag tänker också framåt så är det ju en av de stora artisterna och personens katalog som raderas ur historien.

Under året har också rapartisterna Aden och Moewgli, även de kriminellt belastade, avslutat sina musikkarriärer.  

Ille Freeway har lämnat Sverige och försöker nu bygga en ny tillvaro i Somalia, där han arbetar på en familjeägd restaurang. 

Har du känt någon skuld för ditt tidigare liv? 

Det har jag gjort. Det var därför hoppade jag av, jag vill inte ha nånting med det att göra, jag pallar inte bära det längre. Jag skulle önska jag kunde prata med mig själv när jag var yngre.

Se Ille Freeway berätta om hur han lever nu i Somalia – i klippet ovan. 

Missa inte Uppdrag gransknings serie ”Topplistans 100-gubbar” i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.