Swedbanks vd: ”Osannolikt att vi skulle ha mörkat”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Uppdrag granskning och SVT Nyheter har avslöjat hur Swedbanks högsta ledning vilselett amerikanska utredare, genom att undanhålla information om bankens kopplingar till den ökända advokatbyrån Mossack Fonseca. Swedbanks vd, Birgitte Bonnesen, säger till Uppdrag granskning att hon håller det för osannolikt att banken skulle ha mörkat.

Mossack Fonseca blev ökänd världen över efter Panamaläckan 2016, då det avslöjades att advokatbyrån kunde kopplas till bland annat skattefusk, penningtvätt och korruption.   

Men advokatbyrån har också kopplingar till Swedbank.

Swedbank och penningtvätten

Genom att analysera den nya hemliga bankläckan från Baltikum, som SVT tagit del av, framgår det att över 100 bolag med kopplingar till Mossack Fonseca gjort affärer genom Swedbank. Det handlar om både kunder i Swedbank och motparter i Danske Bank. 

Uppdrag granskning och SVT Nyheter kan nu avslöja att det är information som Swedbanks högsta ledning undanhållit för amerikanska utredare.

– Det låter otroligt märkligt att vi på något sätt har någon intention att mörka. Det är inte alls i linje med sättet vi arbetar på, hur vi vanligtvis har jobbat under alla år, säger Swedbanks vd, Birgitte Bonnesen.

Amerikansk myndighet ställer frågor

Efter Panamaläckan begärde New Yorks finansmyndighet, DFS, svar från banker världen över kring vilka kopplingar de haft till Mossack Fonseca. Finansmyndigheten har skickat flera brev till Swedbanks kontor i New York, där de kräver att banken ska redovisa samtliga kunder och transaktioner som går att koppla till Mossack Fonseca.

När Swedbank svarat har man informerat om att det finns kunder i banken kopplade till Mossack Fonseca, men bara i Sverige och Norge. Och att ingen av dem kan anses misstänkta: 

”The Bank did not identify reasons to suspect money laundering”

Banken valde alltså att undanhålla all information om de över 100 kunderna i Baltikum som kan knytas till Mossack Fonseca, inklusive storkunden Iskander Makhmudov. Den ökända oligarken har ett 20-tal bolag i Swedbank som företrätts av Mossack Fonseca. 

”Vi svarar uppriktigt på alla frågor vi får”

Ett av svaren från Swedbank är undertecknat av Cecilia Hernqvist i koncernledningen, vd Birgitte Bonnesens närmaste medarbetare.  

Har ni gett all information till amerikanska myndigheter som de har efterfrågat om Mossack Fonseca? 

– Bankens utgångspunkt har alltid varit att vi svarar uppriktigt på alla frågor vi får. Det är så vi arbetar med myndigheter. Vi måste göra det, säger Swedbanks vd, Birgitte Bonnesen.

Men ni mörkar när det gäller alla de kunderna i Baltikum som har kopplingar till Mossack Fonseca?

– Jag har väldigt svårt att bemöta din fråga. Jag håller det för oerhört osannolikt att vi skulle ha mörkat som du säger. Men den detaljen kan jag inte gå in på.

Uppdrag granskning visar brevet som undanhåller information om de över 100 kunderna i Baltikum.

Känner du igen det här brevet?

– Nej det gör jag inte. Men det här är en oerhört kompetent och erfaren person i banken så jag har oerhört svårt att… 

Men om vi pratar om innehållet i brevet. 

– Jag kan inte svara på det. 

Lämnar ytterligare svar

Efter intervjun har banken återkommit med ytterligare ett svar via mejl: 

”Swedbank samarbetar fullt ut och kommunicerar tydligt, korrekt och med gott uppsåt med samtliga relevanta myndigheter. Swedbank är begränsade av tillämplig lag att kommentera existensen av eller innehållet i någon konfidentiell potentiell kommunikation med New York State Departement of Financial Services.”

Uppdrag gransknings reportage “Swedbank och amerikanerna” sänds onsdag 27 mars 20.00 i SVT1. Se det redan nu på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swedbank och penningtvätten

Mer i ämnet