Telias nya styrdokument hindrar inte regimerna från att använda tekniken mot folket. Foto: svt

Telia fortsätter ge regimerna total kontroll över telenäten

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Telia Sonera fortsätter ge regimerna i diktaturbältet full tillgång till företagets mobilnät för att fritt kunna övervaka medborgarna. Detta trots att företaget har antagit FN:s principer om att inte medverka till kränkningar av de mänskliga rättigheterna.

För drygt ett år sen avslöjade Uppdrag granskning att Telia Sonera samarbetade med en rad diktaturer som systematiskt jagar oppositionspolitiker och människorättsaktivister. Bolaget lovade då att sluta medverka till kränkningar av de mänskliga rättigheterna.

Men Uppdrag granskning kan avslöja att telejättens samarbete med de hårdföra diktaturerna fortsätter. De nya styrdokument som Telia Sonera upprättat gäller bara så länge de inte krockar med diktaturernas ”inhemska lagar”.

Telias diktatursamarbete

– Vi måste leva upp till en hög etik och moral i allt vad vi företar oss. Nu för tiden bedömer människor kunder och aktieägare företag utifrån vad man gör inte utifrån vad man säger, sade styrelseordförande, Marie Ehrling, tidigare i år vid företagets bolagsstämma.

Men det Telia Sonera gjort är att de lagt sig platt för regimerna och tillåter diktaturernas övervakningssystem, SORM, att kopplas till företagets nät och regimerna kan därmed fortsätta sin jakt på oliktänkande.

SORM innebär att säkerhetstjänsterna ges obegränsad och fjärrstyrd tillgång i realtid till teletrafiken – samtal, data, sms och hur abonnenterna rör sig med mobiltelefonen.

Men Marie Ehrling, menar ändå att Telia Sonera är ett ansvarstagande företag som bidrar till en positiv utveckling och eftersträvar att följa sina egna policys.

– Vi arbetar på det hela tiden, att se hur kan vi bidra till att uppfylla målen. I slutändan så tror jag att det är väldigt positivt att telekommunikation finns ute i tillväxtmarknader. Då är det viktigt att det är ett ansvarstagande företag som Telia Sonera som står för tjänsterna, säger Marie Ehrling.

Några av världens mest repressiva länder använder Telia Sonera i jakten på oliktänkande regimkritiker och människorättsaktivister?

– Där försöker vi att uppfylla de regler och policys som finns vad det gäller att se till att vi uppfyller de krav som vi själva ställer.

Är det din bild att ni lever upp till detta idag?

– Vi försöker leva upp till det, säger Telia Soneras styrelseordförande Marie Ehrling.

Reporter: Joachim Dyfvermark, Sven Bergman, Fredrik Laurin

Text: Magnus Johansson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Telias diktatursamarbete

Mer i ämnet