Arla Sveriges vd Henri de Sauvage Nolting valde att betala tillbaka kostnaden för hans frus flygresa för att undvika missförstånd. Foto: TT / SVT

Arlas bönder fick stå för fruns Parisresa

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Många svenska mjölkbönder har tvingats lägga ned på grund av minskad lönsamhet och sänkta mjölkpriser de senaste åren. SVT:s Uppdrag granskning kan nu avslöja att vd:n för den bondeägda mejerijätten Arla Sverige, Henri de Sauvage Nolting, samtidigt valt att ta med sin fru till Paris mitt under ett av de värsta krisåren – bönderna fick stå för notan.

Uppdrag granskning har granskat Arlas fakturor från 2014 och kan avslöja att Arla Sveriges verkställande direktör, Henri de Sauvage Nolting, tog med sin hustru på en resa till Paris, något som bönderna fick betala för.

2014 var ett av de värsta åren för svenska mjölkbönder med många sänkningar av mjölkpriset och nästan dagliga nedläggningar som följd. Det hindrade inte den verkställande direktören för Arla Sverige, Henri de Sauvage Nolting, från att köpa flygbiljett till Paris för sin fru på böndernas bekostnad.

UG – ”Vi har slösat”

– Ja, för att det var jobbrelaterat. Så flygbiljetten var en kostnad för min fru. Jag sitter i styrelsen för DLF och vi var alla bjudna till Paris för en studieresa, säger Arla Sveriges vd Henri de Sauvage Nolting.

Syftet med resan var alltså att vd:n skulle delta i ett styrelsemöte för dagligvaruleverantörers branschorganisation DLF i Paris. Men att respektive skulle följa med på resan fick var och en bestämma själv, enligt arrangören DLF.   

– De som vill ta med sig respektive har varit välkomna att göra det. Men det är upp till var och en att ta de besluten och som sagt var, alla har inte med sig respektive, säger Jörgen Friman vd för DLF.

Vd:n betalar tillbaka

När Uppdrag granskning återkommer för en intervju med vd:n menar han att händelsen med att Arla betalt hans frus flygbiljett till Paris lätt kan missuppfattas och att han därför valt att be företaget dra av kostanden på hans lön.

– ­Min första bedömning var att detta var jobbrelaterat, men efter att du ringde mig så förstod jag att folk skulle kunna misstolka detta och det gillar jag inte, så då bestämde jag mig för att betala detta själv, säger Henri de Sauvage Nolting.

Det här med att det är arbetsrelaterat, du får ju en vd-lön som är ungefär en halv miljon kronor i månaden, tycker du inte att du hade kunnat betala själv för din frus Paris-resa?

– Jag håller helt och hållet med om att min lön är väldigt hög. Det är mycket pengar. Men det har jag inte beslutat om själv. Det är faktiskt Arla som erbjöd mig det för att jag skulle komma och arbeta för Arla, så det tycker jag är en annan fråga. Men du fick mig att inse att detta kunde missförstås, och jag tackar dig för det. Därför beslutade jag, utan att någon bad mig om det, att det vore bäst om jag betalade tillbaka de här pengarna till Arla. Så man har dragit av det från min lön, säger Henri de Sauvage Nolting.

Detta har hänt:

I början av 2014: Arla uppger att man initierar en egen kostnadsutredning, som visade på bristande kostnadskultur inom företaget. Strax före sommaren 2014 formades en grupp inom Arla Sverige med uppgift att se över samtliga rörliga kostnader, enligt Arla.

16 oktober 2015: Uppdrag granskning tar en första kontakt med Arla via telefon och mejl. Vi frågar i första skedet om vilka policys företaget har.

2 november 2015: Uppdrag granskning fortsätter att ställa frågor, som blir allt mer detaljerade och som nu handlar om hur specifika anställda använt företagskorten.

9 november 2015: Arla svarar att våra frågor har gett dem anledning att misstänka att någon olovligen har röjt företagshemligheter och att de tillsatt en intern utredning. De kommer inte att kommentera våra uppgifter innan utredningen är avslutad.

10 november 2015: Arla går ut med ett pressmeddelande att Arla om ett effektiviseringsprogram i Sverige. Under 2015 ska kostnaderna minska med 50 miljoner kronor inom Arla i Sverige. Man ska bland annat implementera ett nytt rese- och utläggssystem och förstärkta policies för bättre kontrollmekanismer.

24 november 2015: Arla svarar att Uppdrag granskning får en intervju, under förutsättningen att de får våra frågor i förväg.

30 november 2015: Arla bekräftar en intervju med Sverige-vd Henri de Sauvage Nolting den 4:e december kl 15 och upprepar att de vill ta del av frågeställningen i god tid innan intervjun.

1 december, 2015, kl. 12:43: Uppdrag granskning mejlar över alla frågorna inför intervjun med Henri de Sauvage Nolting. Uppdrag granskning skriver ut alla frågor i detalj, med datum och inblandade personer. Frågorna rör bland annat representation, golfevent, Paris-resan, banketten på Grand Hotel och användandet av företagskorten.

1 december, 2015, kl. 21:07: Henri de Sauvage Nolting går ut i en debattartikel på Dagens Industris webb, där han erkänner att mjölkböndernas pengar ibland har använts på felaktiga sätt. Bland annat på dyr representation, bjudmiddagar och golf. Han nämner dock ingenting om Paris-resan, gåvorna till kunder och anställda och användningen av företagskorten. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – ”Vi har slösat”

Mer i ämnet