Ingela Gardner Sundström tycker inte att hon eller maken befunnit sig i beroendeställning till grevefamiljen, trots ett privat lån, och att man får hyra grevefamiljens mark med 90 procents rabatt. Foto: SVT/TT

Toppolitiker får 180 000 i rabatt av grevefamilj – varje år

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Gång på gång gav byggnadsnämnden i Österåker grevefamiljen lov att bygga på strandskyddad mark. Samtidigt bjöds nämndens dåvarande ordförande Jan Olov Sundström på en mångmiljonrabatt på ett arrende av grevefamiljen.

Uppdrag granskning har tidigare berättat om hur Österåkers kommun i efterhand försöker göra ett svartbygge som tillhör grevefamiljen Douglas lagligt. Och gång på gång har familjen fått bygglov och dispenser för att bygga ut sin marina i Säbyviken, trots att området är strandskyddat och att det råder trädfällningsförbud på platsen.

Den som varit med och tagit minst sex av bygglovs- och dispensbesluten är moderaten Jan Olov Sundström, som tidigare var ordförande i byggnadsnämnden. Jan Olov Sundström och hans fru Ingela Gardner Sundström, som under en lång period varit kommunstyrelsens ordförande i kommunen, har under ett drygt decennium utgjort den absoluta politiska makten i Österåker.

Kommungranskarna – Österåker

90 procent rabatt

Nu kan Uppdrag granskning avslöja att paret under hela sin tid vid makten tillsammans hade en hemlig relation till grevefamiljen Douglas. Sedan början av 2000-talet driver paret Sundström en egen friskoleverksamhet vid sidan av sitt politiska engagemang. Men enligt bolagens årsredovisning så är marken där skolan ligger arrenderad, och den som arrenderar ut marken till politikerparet är grevesonen Carl Douglas själv. Enligt Ingela Gardner Sundström så betalar de ett ”marknadsmässigt arrende, med en rabatt”. Och enligt henne kostar marken drygt 200.000 kronor att arrendera – i vanliga fall. Politikerparet får istället betala 20.000 kronor varje år, alltså ett reapris på 90 procent.

Det är en rejäl rabatt. Och du tycker fortfarande att ni inte är i någon som helst beroendeställning till grevefamiljen?

– Nä. Därför att vi har ett avtal som är tecknat, som arrendator har man väldigt starka skyddsmekanismer mot uppsägning.

Och tacksamhetsskuld?

Jag känner ingen sådan faktiskt. Det är en rent affärsmässig relation.

4,5 miljoner i total rabatt

Makarna Sundström får alltså 180 000 kronor i rabatt av grevefamiljen varje år. Om arrendeavtalet löper över 25 år, som Ingela Gardner Sundström säger, så innebär det att makarna Sundström kommer att ha bjudits på 4,5 miljoner kronor i rabatt av grevefamiljen när avtalet löper ut. Ingela Gardner Sundström säger att hon kan förstå att relationen kan ses som besvärande.

Det finns säkert många som kan se både det ena och det andra kan jag tänka mig, men jag vet ju hur det är och jag vet att vi inte utöver detta har någon privat relation, om det var så att vi var umgängesvänner eller så... det är en väldig skillnad, säger hon.

Privatlån från grevefamiljen

Men det stannar inte där. När makarna Sundström skulle starta upp sin skolverksamhet behövde paret pengar. Förutom ett banklån så har paret också fått ett privat lån, och även det visar sig komma från någon i grevefamiljen.

–Det lånet har vi fått på villkor som tecknades innan vi var tillbaka i politiken överhuvudtaget, så det löper och går bara. Vi har aldrig någonsin blandat ihop de här sakerna med varandra, säger hon.

Fast man kan ju naturligtvis säga upp ett lån om man vill det?

– Ja, det kanske man kan, men det har aldrig föresvävat mig.

Under alla år vid makten har makarna Sundström hemlighållit det privata lånet och så vitt Uppdrag granskning kunnat se så har de heller aldrig anmält jäv då beslut som rör grevefamiljen kommit upp. Och när lånet tecknades 2002, fanns fru Sundström i politiken, dels som ledamot i kommunfullmäktige, dels som ordförande i byggnadsnämnden under några månader innan hon lämnade vidare ordförandeklubban till sin man.

”Ville ha montessoriskola”

Några av kommunens högsta politiker under den tiden har alltså dels ett privat lån från någon i grevefamiljen, dels arrenderar de Douglas mark med en total rabatt på 4,5 miljoner. Och samtidigt beviljar Jan Olov Sundström bygglov och dispenser gång på gång till samma grevefamilj. Men Ingela Gardner Sundström tycker fortfarande inte att hon eller hennes man befunnit sig i beroendeställning till grevefamiljen.

– Jag har aldrig upplevt det på det viset faktiskt, det kanske låter jättekonstigt men det här är en helt affärsmässig relation, säger hon.

Enligt Ingela Gardner Sundström så ville grevefamiljen gärna att det skulle finnas en montessoriskola i kommundelen, och det var skälet till att privatlånet och rabatten kom till. Uppdrag Granskning har sökt Carl Douglas för att fråga om rabatten, men han vill inte ställa upp på någon intervju. I ett mail skriver han senare att rabatter på arrende är vanligt förekommande och att han inte fått någonting i utbyte av makarna Sundström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kommungranskarna – Österåker

Mer i ämnet