Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon: ”Punktligheten är också förstås viktig men inte på bekostnad av säkerheten”. Foto: TT

Trafikverket om tågförseningarna: Säkerheten går alltid först

Uppdaterad
Publicerad
UPPDRAG GRANSKNING ·

Det eftersatta underhållet av den svenska järnvägen har lett till sänkta hastigheter och plötsliga stopp. Så pass mycket att 2018 hade de värsta förseningarna i tågtrafiken sedan 2010.
– Säkerheten är väldigt viktig för oss, säger Lena Erixon, generaldirektör på Trafikverket.

Trafikverket skriver på sin hemsida att ingen människa ska dödas eller skadas allvarligt i trafiken. Om de inte kan upprätthålla säkerheten så stoppas trafiken eller så sänks hastigheten tillfälligt.

Om ni ska välja då punktlighet eller säkerhet, vad är viktigast?

– Säkerheten är oerhört viktig som en grundstomme. Punktligheten är också förstås viktig men inte på bekostnad av säkerheten, säger Lena Erixon, generaldirektör på Trafikverket, till Uppdrag granskning.

Därför blev tågen försenade

2018 hade de värsta förseningarna i tågtrafiken sedan 2010. Huvudorsakerna bakom var eftersatt underhåll och en gammal sliten järnväg.

Det handlar bland annat om skador på signal- och elanläggning, spår- och spårväxlar samt tunnlar och broar. Dessutom har tågen försenats av stora banarbeten som nu måste göras för att hålla järnvägen säker.

– När man sänker hastigheten så kommer man förlänga restider, så är det ju. Och det kan få ganska stora konsekvenser i en tågplan, säger Lena Erixon.

“Vi behöver rusta”

I Trafikverkets underhållsplan står det att den svenska järnvägsanläggningen kommer att fortsätta att brytas ned även under år 2019 och att den som åker tåg kommer att få räkna med ännu längre restider. 

Det senaste beskedet från Trafikverket är att tågtrafiken kommer att gå bättre från år 2020. Detta efter att satsningarna på järnvägsunderhåll nu ökar ytterligare.

– Vi behöver rusta, vi behöver modernisera och vi behöver öka kapaciteten för att få en bättre, punktligare, robustare och säkrare anläggning och järnvägstrafik för våra resenärer och gods.

Uppdrag gransknings reportage Järnvägens dödsfällor sändes i SVT1 onsdag 6 februari 20.00 – det finns att se på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar järnvägen

Mer i ämnet