Astrid Matsdotter har undvikit laktosprodukter i flera år. Foto: SVT

Astrid trodde hon var laktosintolerant – saknar anlag

UPPDRAG GRANSKNING · Uppdrag granskning bad tolv gymnasieelever som tror att de är laktosintoleranta att göra ett DNA-test. Det visade att bara två bär på anlaget som gör att man kan utveckla laktosintolerans.

Trots att andelen laktosintoleranta svenskar är några få procent har butikernas laktosfria sortiment exploderat under det senaste decenniet. Det är många som väljer bort laktos som inte gått till en läkare för att få det bekräftat.  

– Jag har ju själv-testat lite, jag äter någon glass ibland och märker att oj jag mår inte så bra av det här, säger Astrid Matsdotter som har undvikit laktosprodukter i flera år.

Gjorde DNA-test

Uppdrag granskning bad henne och ytterligare elva gymnasieelever som valt att utesluta laktos att göra ett DNA-test som visar om man bär på anlaget, genuppsättningen, som gör att man kan utveckla laktosintolerans.  

Resultatet visar att bara två av dem faktiskt bär på anlaget.

LÄS MER: Marknaden för laktosfritt har exploderat – men få svenskar är intoleranta

Uppdrag granskning ber Olle Hernell, professor och barnläkare, att analysera testresultatet. Han har forskat om barn och deras kost, och han är inte förvånad.

”Symptom beror på andra saker”

– Ja, man kan dra slutsatsen att det är många som tror att de är laktosintoleranta och sedan visar det sig att de faktiskt inte är det utan att deras symptom beror på andra saker, säger han och fortsätter:  

– För det första så är det ju rätt många människor som har lite oroliga magar, det vet vi ju att det är, det är ett vanligt problem och det är väldigt lätt då att tro att det har med laktos att göra. Sedan så marknadsförs ju laktosfria produkter ganska intensivt får man säga.  

Finns det en risk att man utesluter laktosen i kosten, går över till laktosfritt och sedan har man egentligen en annan sjukdom som man så att säga döljer med det? 

– Ja, det finns alldeles klart en risk att man utesluter laktos på felaktig grund. Och att man i så fall bör vända sig till vårdcentralen och bli utredd för sina symptom.

Undvikit laktos i år

Astrid Matsdotters testresultat visar att hon inte bär på anlaget som gör att man kan utveckla laktosintolerans.   

– Det känns ändå ganska rimligt för ingen annan i min familj är laktosintolerant. Så att ja, men jag tänker fortfarande på mig själv som laktosintolerant. 

Blir du inte nyfiken på om det kanske är något annat och vill gå och testa? 

– Alltså lite nyfiken, det är väl så att jag borde gå och kolla upp det för jag har frikort, så det är gratis, men ja någon gång kanske, det får vi se, säger Astrid Matsdotter. 

Ett enkelt självtest ställer inte en diagnos. Det visar bara om man har anlag för det som kallas primär laktosintolerans. Det visar inte heller om man är överkänslig mot laktos av någon annan anledning, om det egentligen finns någon allergi eller sjukdom bakom problemen.

Se hela reportaget i SVT Play.

LÄS MER: Det visste du inte om vintillverkning

Matjournalisten Mats-Eric Nilsson gör serie för Uppdrag granskning

Visa

Mats-Eric Nilsson, journalist och författare, har under tio år granskat livsmedelsbranschen. Sedan publiceringen av hans första bok, Den hemlige kocken, har Mats-Eric Nilsson givit ut en rad böcker och varit chefredaktör för magasinet Hunger. Han var också med och grundade Äkta vara, en ideell medlems- och konsumentförening som driver frågor om bättre matkvalitet. Nu gör han konsumentjournalistik för Uppdrag granskning i tre delar.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

UG Mat

Mer i ämnet