Reportrarna Per Shapiro och Björn Tunbäck. Foto: svt

Läs chatten om OS i Sotji

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Reportrarna Björn Tunbäck och Per Shapiro chattade om korruption och vinter-OS i Sotji efter sändningen av reportaget ”Vem vinner på ett OS i Sotji?”.

UG – Moderator: Hej och välkomna till Uppdrag gransknings chatt om OS i Sotji, korruptionen och kopplingarna till organiserad brottslighet.

UG – Moderator: Nu är Per och Björn på plats och redo att svara på era frågor!

Lena: Hej Per! Vad bra att ni tog fram det här problematik och vågade att göra det programet. Det var Intresant intervjuer, speciellt de intervjuerna på ryska. Det är otroligt hur ni avslöjad det spindelnät i Ryssland. Per, var det svart att hitta kontakt med ryska journalister och representanter från de organisationerna i Ryssland?
UG – Per: Tack för ditt inlägg! Det var inte helt lätt att hitta rätt personer. Och spindelnätet går ju långt utanför Rysslands gränser. Att få intervjua Morozov var också grannlaga eftersom han har en hotbild mot sig. Samtidigt är jag förundraf över det mod som många journalister, visselblåsare och aktivister visar när de gärna vill ställa upp och berätta om sina insikter i maktspel och korruption.

Fredrik: Tack för superbra program! :)
UG – Per: Tack Fredrik! Roligt att du tyckte om vårt reportage!

Tommy: Finns det någon förhoppning om att IOK ska ta ett större ansvar vid val av arrangörsland i fortsättningen?
UG – Björn: Hej Tommy, i förra veckan var både Thomas Wassberg och Juha Mieto med. Bägge talade om att OS behövde tillbaka på en mera ekonomiskt rimlig nivå. Som jag tolkar dem menar de båda att man kommer man längre från idrottens själ när evenemangen blir så här dyra. Det är många genom åren som anklagat IOK för att pengar och vinster spelar för stor roll. Kanske blir det en diskussion nu som förändrar det.

Robert: Varför gör ni ett blåögt reportage om OS byggena? Tror ni folk blir överraskade? Förra veckan var det en rövarhistoria om någon, som blivit torterad i Sochi. Aftonbladet hade bilder på en kille som blivit misshandlad i veckan, i Ukraina. Han hade blivit seriöst knivad. 
UG – Björn: Jag tycker att du skall titta på förra veckans reportage en gång till. Det du skriver ger ett brutalt intryck om man tänker på hur illa skadad den mannen är – skadad av polisen. Att döma av reaktionerna vi fått har vårt arbete varit värdefullt för många.

Bengt: Vi vet att Svriges idrottsminister säger att hon skall åka till Sotji och vara med om invigningsceremonin. USA och Tyskland har gjort kraftfulla officella markeringar. Vet ni om Kungen kommer att åka till Sotji?
UG – Björn: Nej, jag vet inte om kungen kommer att åka. Han brukar ju vara med och heja. Vi får väl kolla

Flavia Jansson: Otroligt att se att det händer samma sak omkring fotbolls VM i Brasilien. Det skulle vara värt att göra en reportage om det. Vi har fått så stora problem i landet som just nu är i kaos när det handlar om education, healthy and corruption :( Har du möjlighet att göra en liten reportage om det? Jag har kontakter i universiteten i Brasilien som kunde ge bra och trovärdiga informationen om det. Att hjälpa Brasilien går vidare o utvecklas sig istället för hela ”teater” omkring VM
UG – Björn: Tack för tipset. Det har ju skrivits både om förhållandena Brasilen och i Qatar inför fotbolls-VM där. Det finns anledning att fortsätta arbeta. Hör gärna av dig:bjorn.tunback@svt.se

Uno Wilhelmsson: Jag har 2 frågor : 1. Var kommer alla pengar ifrån som har gått åt till att bygga upp OS-anläggningarna ? Vem har helt enkelt betalt kalaset ? 2. Förr skickade Sverige genom SIDA bidrag till Ryssland. Gör man det fortfarande ?
UG – Per: Exakta siffror har vi inte. Men en stor del är skattepengar ur statskassan. Sedan Har är en del privata investeringar, bland annat oligarken Potanin ska ha investerat åtskilligt. Och finns en del som formellt är privat investerat kapital, men kritiker menar att eftersom dessa pengar i stor utsträckning är lånade av statliga Vneshekonombank, till extremt förmånliga villkor som bl.a. innebär att banken står för den huvudsakliga risken, så är det ett spel för galleriet att kalla dessa investeringar för privata. På fråga 2 får jag passa. Kanske enklast att fråga Sida direkt.

Robert: Man undrar hur någonting överhuvudtaget kan fungera i detta land där lögner,shit och korruption utgör vardagen för de flesta. Mest skrämmande är att även rättsväsendet inklusive polisen är med i detta spel, människorna i Ryssland med avvikande åsikter är i princip rättslösa...
UG – Björn: Det är skrämmande, jag håller med dig. Både som företagaren i dagens program beskriver att rättsvårdande myndigheter kan ha direkta ekonomiska intressen åt det ena eller andra hållet. Eller som i förra veckan att en man som misshandlas av polisen, har dokumenterade skador istället själv blir anklagad för att komma med falska beskyllningar.Då är det svårt att få rättvisa

Bengt G: OS var en gång ett evenemang som stod för något speciellt. Det var något ädelt där inte ens vinna var det viktigaste. Nu är OS ett event med enormt mycket pengar där OS-kommittéer, sponsorföretag och inte minst arrangerande land delar på vinsterna. Ryssland, liksom många andra länder där korruption är ett normalt inslag i allt, fördelar vinsterna till en liten krets. Om inte OS-organisationen skärper upp kraven på arrangörsländerna så är snart marknadsvärdet för OS ingenting. Trist ! Tack för att ni visar allt elände så tydligt.
UG – Björn: Tack skall du ha.
Jo, det vore nog bra med en diskussion. Det är ju ofta också vår förhoppning när vi uppmärksammar saker att det skall leda till ökade kunskaper, debatt och kanske även åtgärder i en eller annan riktning. Det finns säkert anledning at återkomma till IOK som organisation.

Per: Varför gör ni detta program? Det är väl välkänt att OS och mutor hör ihop?
UG – Per: Hej Per,
Korruption är mer än bara mutor. Det kan handla om vänskapskorruption, uppblåsta kontrakt, luftkontrakt, och andra former av otillbörligt gynnande etc. Vi ville försöka förstå bättre vad som låg bakom alla korruptionsanklagelser mot Sotji-OS och vi tyckte att det vi fann var intressant och det gjorde oss nyfikna på att borra djupare.   Tvivlar på att vi skulle ha funnit liknande saker i till exempel Lillehammer.

Marie Murray Boström: Hur och var kan jag se ert svar på frågan om löner som ej betalats ut?
UG – Per: Hej Marie,
Hur exakt lyder frågan du syftar på? 

Marie Murray Boström: IOK,s kvinnliga, svenska representant lovade i förra veckans program, att IOK skulle se till att alla de som intre fått sin lön för det arbete de utfört i Sotji, skulle nu få ut sina löner. Har så skett?
UG – Björn: Hon kom ner bara häromdagen. Vi kommer att försöka få besked av henne. Hon sade också att hon skulle titta närmare på vad Mardiros Demirtjans fall, mannen som blivit så misshandlad. Vi kommer att hålla koll på det. Vad gäller de åtta miljoner dollar hon sade skulle betalas ut i innestående löner är det tveksamt om de kommer att nå arbetare som redan åkt hem. Vi skall kolla det med de tadzjikiska arbetarna. Hittils har de inget fått. Och det är tvemsamt om det blir så. Åtta miljoner dollar kan också låta mycket. Men delar man det på alla som inte fått sina pengar enligt människorättsorgansationen Memorials uppskattningar blir det inte någon större summa till var och en. Det skulle aldrig räcka till alla

Caroline Pettersson : Hej. Tack för att ni vågar vara hjältar! Jag har en undran om Fotbolls VM i Rio.. Blir det granskat på samma vis? 
UG – Björn: Tack, Caroline. Brasilien-VM kommer säkert att bli föremål för granskning. Om vi kommer att göra det, får vi diskutera. Uppgifterna om alla arbetare som redan dött i Qatar inför VM där 2022 är också skrämmande och illavarslande

krille: krille; Har inte os deltagarna någon som helst skam i kroppen eller känner för andra människors lidande bara för att få en sketen medalj runt halsen. Mao, man tycker att lillhitler putin är något man kan se mellan fingrarna med. Det är en stor skam idridrotten.
UG – Per: Hej Krille,
Än så länge har inga idrottare sagt att det ska bojkotta OS i Sotji vad jag känner till. Argumentet som ofta förs fram är att man inte bör blanda idrott och politik, och att varför ska idrottarna betala priset, som har lagt ned år av träning för just detta evenemang osv. Men den känsla du ger uttryck är det nog många som delar, åtminstone är det många som hört av sig och sagt att de av princip tänker bojkotta alla sändningar från OS den här gången. Och Kasparov sa i förra programmet att det ju inte är vi, utan diktatorerna, som blandar idrott och politik och använder idrotten för sina syften.

@hs smeds: Såg dokument utifrån om den gigantiska hänslysheten o miljöförstörande projektet . Tror ni Putin visste att han får OS 2014 innan röstningen?
UG – Björn: Hej, det skulle jag bra gärna vilja veta. Såvitt jag förstått är det inte öppet vem som röstar på vilken värdstad i IOK. Den bristen på insyn ökar risken för maktmissbruk på olika vis. Att ordföranden i ryska olympiska kommittén i ett regeringsorgan tackar en utpekad tungt kriminell för hjälpen i omröstningen är anmärkningsvärt. Men vem som visste vad och när, kan jag inte säga

Tommy: Måste tolka ert svar som att ni inte har några förhoppningar om att IOK kommer att sätta större fokus på dessa frågor vid val av arrangör. De kunde ju t ex lägga in krav på mänskliga rättigheter i sin kravlista. 
UG – Per: Kanske är det ännu för tidigt att säga. Det har varit massiva protester mot Sotji-OS, dels vad gäller diskrimineringen av homosexuella, dels  efter reportage i många länder om svåra missförhållanden vad gäller villkoren arbetarna som gjort OS möjligt. Det ska bli intressant att se om det ändå inte får någon effekt på IOK på sikt.

undrar: Hej! Tack för ett intressant program. Jag undrar bara hur ni tänkte när ni visade kriminalreporterns (Kanevs) ”hemliga” kamera? Var det helt oproblematiskt att visa det klippet. Brydde han sig inte?
UG – Per: Tack för ditt inlägg! En mycket befogad fråga. Vi var själva undrande vad gällde säkerheten där. Men Kanev slog ut med armarna. – Jag har förlorat båda mina barn. Jag har har ingenting att vara rädd för längre, sa han.

Bengt: Björn. Du skriver att Kungen brukar åka och heja på, som om han vore som en vanlig svensk. Han är ju trots allt vår kung. Borde inte ni som är journalister fråga om han skall åka. Hans närvaro ger ju precis den legitimitet som ryska pampar vill ha.
UG – Björn: Det är en bra idé att kolla. Olika länders ledare har gjort olika val.
Som jag har förstått det kommer varken Tyslands president Gauck eller USAs Obama att sätta sin fot i Sotji. De följer sina idrottsmän på hemmaplan. Obama har ju dessutom valt att markera genom att skicka dit öppet homosexuella idrottare som representanter. Det är också en tydlig signal.
Idrottsministern har sagt att hon inte åker till de officiella ceremonierna, men väl till tävlingarna. Och bara som SOKs gäåst, inte Putins. Hovet brukar samråda med regeringen. Det kan vara en fingervisning. Samtidigt kanske debatten påverkar läget. Det får vi se

Elise Björklund: Hej finns det andra länder som är kritisk mot det som händer kring os
UG – Per: Det finns åtskilliga som olika mer eller mindre subtila sätt markerat mot OS i Sotji. Mest uppmärksammat är kanske USA:s president Obama som valt att inte resa till OS (formellt av tidsbrist) och låter två namnkunniga homosexuella idrottare ingå i den amerikanska delegationen. Sedan är förstås frågan vilken efftekt denna typ av manifestationer har, knappast någon vad gäller korruptionen.

Krille: krille; UG-PER sympatiserar du med stalin också?
UG – Per: Varför skulle jag göra det??

Tommy: Vänligen skicka programmet till kommande arrangörer för att försöka stämma i bäcken
UG – Björn: Tack för det.
Vi får hoppas att de går in på Svt-play och tittar. Det verkar behövas en omfattande diskussion. Jag vet att fler länder tar upp fenomenet. Våra program sänds också av NRK i Norge. Det första på fredag. Även finska YLE gör program, delvis med vårt material. Schweizisk TV har också tagit upp frågan. Deras IOK-delegat blev också utfrågad och erkände korruptionen som ett problem i Ryssland. Jag tror att det blir uppmärksammat i fler länder och därigenom når fram till flera delegater. Men samtidigt gissar jag däremot att vinter-OS inte väcker så stort intresse i många av IOK-delegaternas hemländer. Det kan tala för att det inte leder till så bred diskussion. Sommar-OS är bredare. Vi tar tacksamt emot tips: bjorn.tunback@svt.se

Marie Murray Boström: Kommer ni att försöka redogöra för det svar ni eventuellt får av IOK beträffande uteblivna löner eller kommer denna stora fråga bara sopas under mattan, d v s frågan som gäller alla dessa människor som före jobbet i Sotji var fattiga och nu efter att ha jobbar är ändå fattigare. Och kommer mannen som blev torterad med ett järnspett att få kompensation någonstans ifrån. Jag tycker ni har gjort ett helt fantastiskt arbete med att ta fram all denna info, som många med mig inte skulle ha haft en aning om, alla läser inte tidningar och annat som ev. har lyft fram detta. Stort tack! Och själv kommer jag inte titta på detta OS och bli påmind om alla dessa fruktansvärda saker som är knutna till olympiaden. Det är helt ofattbart och svårt att ta in. Jag är helt chockad och om IOK tycker jag inte. Vad trodde de egentligen, men vem kunde ana att de skulle ta såna proportioner. Tack igen, grabbar och tjejer i UG!!
UG – Björn: Stort tack till dig Marie.
Vi har kontakt med både Mardiros och Abosidin från förra veckans reportage. Vi kommer inte att släppa hur det går för dem. Vi kommer också att ta reda på vad Gunilla Lindberg och hennes kollegor gör. Om det sedan leder till att Mardiros får sin rättvisa och sin lön och Abosidin och hans arbetskamrater sina pengar är ju inte säkert. Men vi kommer att följa upp det.

Elise Björklund: Tack för ett jätte bra program
UG – Björn: Tack för att du tittat. Dina ord värmer

Robert: Tror UG? Att någon OS-stad varit fri från mutor? Kommer ni publicera en lista, på korruptionsfria OS städer?
UG – Per: Hej Robert, 
Bra fråga. Det brukar heta att det finns grader i helvetet. Anser du att det är fel att göra ett program om korruptionen kring OS i Sotji? Det är ju trots allt ett OS som omgärdats av korruptionsrykten som få andra. 

tobbedalarna: Det är märkligt att svenska idrottare vill åka och få medaljer med blod på och att inte tidningarna skriver/ följer upp detta elände mera....
UG – Per: Hej!
Ja, det har varit ett betydligt större fokus på HBTQ-frågorna och den bristande demokratin i allmänhet. Dessa är också mycket viktiga frågor men jag håller med om att det hade behövts betydligt fler reportage som belyser det hänsynslösa utnyttjandet av arbetarna som byggt inför OS och andra missförhållandnen i själva OS-staden.

UG – Moderator: Hej Chatten! Ställ gärna fler frågor. Annars så stänger vi chatten om 5 minuter.

Frösön: Saknar IOK totalt moral? Både mänsklig, och ekonomisk? Har ni mött någon form av ansvarstagande från IOK? 
UG – Björn: Gunilla Lindberg, svensk representant i IOK – och dessutom en av de högsta i organisationen sade ju i förra veckans program dels att de kunde vara bättre på att säga ifrån, dels att hon skulle titta närmare på Mardiros Demirtjans fall. Vi kommer att fråga henne hur det går, inte bara en utan flera gånger om det skulle behövas. Det finns många kritiker som pekat på att alltför många IOK-delegater inte sitter där av brinnande idrottsintresse
Och det finns organisationer som säger att de bör inför mänskliga rättigheter bland sina regler. Nu är deras regler för vaga på den punkten. Kanske kan det förändras?

Tommy: Måste tolka svaret som att ni inte har några förhoppningar om förbättringar. Man skulle ju kunna lägga in krav på mänskliga rättigheter i sin kravlista. Jag deltog i arbetet att söka sommar_OS till Sthlm så jag vet att det är en blank sida. 
UG – Per: Tack Tommy för kloka synpunkter! Personer med stort engagemang är alltid glädjande att ha bland dem som följer våra reportage!

Olle: Tack för ett bra program, som borde eller måste visa i alla lände i Europa. Vad tor ni om det?
UG – Per: Tack, roligt att du uppskattade programmet! Vi gör så gott vi kan för att sprida programmet vidare.

Tommy: Vi har ett antal svenskar förutom Gunilla som är involverade i IOK. Vet vi något om deras personliga ställningstagande. Personligen tycker jag hanteringen av arbetarna är det värsta. Hu Ryssland o andra väljer att förflytta landets egna pengar är ett något mindre problem än att inte följa mänskliga rättigheter. 
UG – Björn: Det fanns två svenskar i IOK som kunde rösta när Sotji vann i Guatemala 2007. Den ena var Gunilla Lindberg som röstade på ett annat alternativ. Den andra var Pernilla Wiberg som var mammaledig och inte deltog. Vad gäller korruptionen och arbetarna är de på ett sätt två sidor av samma mynt. Arbetarna fick inte betalt för sitt arbete. Varför? Jo för att pengarna försvann på vägen. Andra tog pengarna istället. Därför är det viktigt att belysa båda sidorna

Fredrik: Är det inte läskigt att göra sådana reportage? Det kan ju inte vara så säkert för er som granskande journalister.
UG – Björn: Vi var försiktiga och tänkte både vår säkerhet och dem vi intervjuade. Det är hetl riktigt att Ryssland är ett farligt land för journalister. Det är mer än en som arbetat just med att granska korruption som mördats. Och många mord förblir olösta.

Gugge: Har ing fråga men instämmer med tobbedalarna....och förstås tack till ert arbete, bra..som vanligt!
UG – Björn: Tack skall du ha Gugge.

UG – Per: Tack alla som tittat och även tagit sig tid att skriva till oss här! Gonatt!

UG – Moderator: Tack till alla som har varit med och ställt frågor ikväll. Nu stänger vi chatten om Sotji. Snart publiceras den i sin helhet på svt.se/ug

tobbedalarna: Jag anser att Ni gör ett jättebra jobb men jag blir förbannad varje gång jag ser på UG. Men inte på Er naturligvis utan hur folk kan sko sig/ bete sig etc.... Sen är det väl lite märkligt att man använder tv licenspengar på sånt som polisen borde göra och får pengar för.....
UG – Björn: Tack tobbedalarna. Medier behövs i ett samhället, precis som polisen. Vi hoppas förstås att människor skall både upptäcka och inse saker genom att titta på våra program. Därför är det bra om det käönns när du tittar.

UG – Björn: Tack till alla som tittat och skrivit.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

UG – Ett OS byggt på sorg och tårar

Mer i ämnet