Statsvetaren Alexander Sokolov greps av rysk polis strax efter han medverkade i Uppdrag granskings reportage om vinter-OS i Sotji. Foto: Mattias Jansson/SVT

UG-medverkande: ”Polisen grep mig”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Korruptionsforskaren Alexander Sokolov greps i samband med OS av rysk polis. Han släpptes snabbt men utsattes för hårda förhör.

Statsvetaren Alexander Sokolov vid Centrala ekonomisk-matematiska institutet i Moskva var en av dem Uppdrag granskning intervjuade för reportagen om förberedelserna för OS i Sotji.

Han kommenterade misstankarna om korruption i samband med alla byggen inför de olympiska spelen. Sokolov har bland annat skrivit en akademisk uppsats om den särskilda statliga OS-myndigheten Olympstroj.

UG – Ett OS byggt på sorg och tårar

Han berättar själv om gripandet:

– Klockan sex på morgonen kom en beväpnad styrka hem till mig, ungefär tio poliser. Dörren slogs in innan de ens presenterat sig och talat om vad ärendet gäller. Två eller tre OMON-poliser [specialstyrka, redaktionens anmärkning] med automatvapen sprang in i lägenheten och tryckte ned mig mot marken. De konfiskerade direkt min telefon så att jag därmed förlorade möjligheten att ens tillkalla advokat, förklarar Alexander Sokolov.

Han utsattes för hårdföra förhör och blev anklagad för extremism.

Det är inte ovanligt att den anklagelsen riktas mot obekväma personer i Ryssland. Även Semen Simonov från människorättsorganisationen Memorial i Sotji  har anklagats för extremism. Också han var med i Uppdrag gransknings reportage från Sotji.

Alexander Sokolov väntar sig att det blir ett åtal mot honom.

Han säger att gripandet inte har att göra med vad han sagt intervjun med Uppdrag granskning utan handlar om hans forskning.

Alexander  Sokolov bor tillsammans med sin flickvän, mamma och mormor i lägenheten. Hans 90-åriga mormor arbetade 1941 till 1942 i en fabrik i Moskva 1941 till 1942 under de nazistiska bombräderna. Hon reagerade starkt när polisen stormade in i lägenheten säger han:

– Nu fick hon ansikte mot ansikte möta nya fascistiska ockupanter, vilket i hennes ålder orsakade mycket svår stress.

Reportrar: Per Shapiro och Björn Tunbäck.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Ett OS byggt på sorg och tårar

Mer i ämnet