Erik Ullenhag är mannen bakom etableringsreformen som genomfördes 2010. Foto: Pontus Lundahl/TT

Ullenhag vill bygga modulhus för nyanlända

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Den förre integrationsministern försvarar sin etableringsreform. Och nu vill han lösa bostadskrisen som drabbar nyanlända – genom att bygga modulhus.

Erik Ullenhag (FP) drev igenom etableringsreformen 2010. Men när reformen skissades upp pågick inget krig i Syrien, och sedan dess har antalet flyktingar ökat markant. Det har bland annat lett till att många nyanlända blivit kvar på flyktingförläggningar efter att de fått uppehållstillstånd, på grund av bostadsbristen i Sverige. Etableringsreformen innebar att Arbetsförmedlingen skulle ta över ansvaret för etableringen från kommunerna och socialtjänsterna. Erik Ullenhag anser att hans reform fungerar.

– Jag är övertygad om att den här reformen fungerar men att den kan fungera bättre. Det vi ser som utmaningar just nu är ju inte bara hur Arbetsförmedlingen för närvarande har resurser, eller hur arbetsförmedlingen och kommunen drar åt samma håll. En av dom stora flaskhalsarna i systemet är ju bostäder, säger han.

UG – Den slutna cirkeln

”Vi behöver göra det”

För att lösa bostadssituationen för de nyanlända föreslår nu den tidigare integrationsministern att det ska byggas så kallade modulhus där nyanlända kan bo. Ett annat ord för det är baracker.

– Jag tror vi behöver fler regelförändringar. Jag tror vi behöver pröva idén med modulhus. Att du bygger hus snabbt. Det är bättre att du kommer ut från ett anläggningsboende och får en bostad, säger han.

Erik Ullenhag medger att åtgärden är speciell, men han tycker att det är nödvändigt.

– Vi behöver göra det på grund av bostadsbristen. Det är klart att det bästa är ju alltid att få en långsiktig, stabil bostad. Men det är ju ett sätt att snabbt bygga, säger han.

Reporter: Vem ska bygga dem?

– Det kan vara byggbolag, men kommunen måste se till att det finns mark för modulbostäder.

Reporter: Och vem ska betala för dem?

– Ja, det där får ju bli ett samtal mellan stat och kommun hur vi ska lösa det, säger Erik Ullenhag.

På onsdagen berättade den rödgröna regeringen att man vill satsa på att bygga 15 000 nya lägenheter varje år från och med 2016, en satsning som beräknas kosta 3,2 miljarder kronor per år och som ska finansieras genom sänkt rot-avdrag.

– Vi har stor bostadsbrist i Sverige, runt 150 kommuner har bostadsbrist. Bostadsfrågan är en mycket viktig del av regeringens jobbstrategi, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Den slutna cirkeln

Mer i ämnet