• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Undersköterskan vittnar om när smittan kom till äldreboendet: ”Vanvård”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

En hel helg utan skyddsutrustning. Personal som inte vågar gå in till gamla människor som skriker på sina rum. Undersköterskan Yohanna Munoz vittnar öppet om hur situationen såg ut på ett äldreboende i Stockholm under våren.

I april, när Stockholms stad har en accelererande smittspridning av covid-19 inom äldreomsorgen, intervjuar Uppdrag granskning undersköterskan Yohanna Munoz. Efter en tids sjukskrivning är hon tillbaka på jobbet på ett privat vårdboende. En gammal kvinna är misstänkt smittad.

– Vi hade inga skyddskläder. Jag gick inte in där för jag bad vår chef att vi ska göra riskanalys. Då sa hon till mig att ”nej det ska vi inte göra alls, det har vi redan gjort”. Jag sa då får du gå in själv, och göra i ordning henne, för vi har ingen utrustning, vi vet ingenting om corona, ingen har utbildning om det här, säger Yohanna Munoz.

Munskydd inom vården under covid

“Vanvård”

Yohanna Munoz berättar att kvinnan och två andra personer dör på boendet. 

Hur hade de det då, sista tiden? Vad är din uppfattning? 

– Vanvård. De fick inte den vård de behövde, som de hade rätt till – för vi räckte inte till. Jag tyckte det var hemskt. Det var bemanningssköterskorna som jobbade. Ingen hade koll på någonting.

Ansvariga: analyserar smittspridningen nu

Boendet där Yohanna Munoz jobbar på drivs av företaget Ansvar och Omsorg AB.

– Vi har hela tiden haft skyddsutrustning enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger Sakarias Mårdh, bolagets vd.

Han säger att uppgifterna om att personal jobbat en hel helg utan utrusning inte är något han fått till sig, samt att de fortfarande håller på att analysera hur smittspridningen sett ut i verksamheten.

– Vanvård är ju ett väldigt starkt ord och om det skulle ha förekommit så skulle det enligt våra rutiner ha genererat avvikelserapporter, vi har inte fått in några sådana avvikelserapporter från personalen. Vi har ett gott samarbete med Kommunal och vi har samma uppdrag – att ta hand om personalen, säger Sakarias Mårdh. 

Uppdrag granskning: ”Spelet om munskydden”

Du kan se programmet den 28 oktober, klockan 12.00 på SVT Play – eller 20.00 i SVT1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Munskydd inom vården under covid

Mer i ämnet