Regionpolischef Ulf Johansson menar att man måste diskutera var resurserna läggs inom polisen. Foto: TT

Våldtäktsoffer fanns inte med i polisens veckostatistik – nu ska det ändras

Publicerad
Uppdrag granskning ·

Tidigare har våldtäktsoffer inte funnits med i den statistik som Stockholmspolisens operativa ledningsgrupp går igenom varje vecka. Men det kommer att förändras nu. Och frågan är het inom polisen.

– Vi behöver diskutera kulturen och prioriteringar mellan brott som drabbar män respektive kvinnor, säger regionpolischefen Ulf Johansson.

Flera högt placerade personer inom polisen har tidigare vittnat för Uppdrag granskning om att våldtäkter i nära relation har låg status och därför inte blir tillräckligt prioriterade inom polisen.

En av dem är polismästare Annika Lindroth, som jobbar med frågor som rör kultur och jämställdhet.

Utredning nedlagd

Hon berättade att det under ett möte med Regionala operativa ledningsgruppen för Stockholmspolisen blev tydligt att det saknades statistik över dödade och skadade kvinnor i brott i nära relationer, däribland våldtäktsärenden.

“Kommer att bidra till en högre prioritering”

Det handlar om statistik som presenteras varannan vecka när operativa ledningsgruppen har möte, där man ger en bild av utredningsläget och konfliktläget. Men efter Uppdrag gransknings reportage ska det nu ändras – och statistik tas fram.

– Det som sägs där är det som indirekt styr polisens inriktning. Våldtäktsoffer kommer ingå i statistiken i höst. Jag är övertygad om att det kommer bidra till en högre prioritering av våldtäkter, säger Varg Gyllander, presschef hos Stockholmspolisen, som själv sitter i operativa ledningsgruppen.

“Vi behöver diskutera kulturen”

Inom Stockholmspolisen är just frågan om våldtäktsutredningarnas lägre status något som diskuteras för fullt. Det gäller särskilt brott i nära relation, där även våldtäkter ingår.

– De så kallade blåljusjobben är snabba och konkreta med omedelbara resultat. Våldtäkter i nära relation är svårare att utreda och tar lång tid. Vi måste diskutera var vi lägger resurserna, säger regionpolischefen Ulf Johansson.

Att våldtäkter inte prioriteras är dock en bild som rikspolischefen Anders Thornberg menar att han inte känner igen.

– Jag såg själv programmet. Den synpunkten är inget jag känner igen. Vi satsar mycket nu och har fått en försiktigt bättre utredningsverksamhet de senaste två åren. Det är ett av våra prioriterade områden, sade Thornberg i en intervju i Expressen.

Reportaget Utredning nedlagd sändes onsdag 13 mars 2019. Du kan se det på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utredning nedlagd

Mer i ämnet