I Torshälla utanför Eskilstuna gjorde Revolutionära Fronten flera attacker mot en 26-årig man som har varit aktiv i högerextrema kretsar. Bland annat yxhugg i dörren och en rökbomb. Enligt räddningstjänsten fanns det risk för eldsvåda i lägenhetshuset. Foto: Revolutionära Fronten

Vänsteraktivister bakom många våldsdåd

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Vänstersympatiserande rörelser ligger bakom en lång rad våldsbrott. Många mot personer med sympatier på den politiska högerkanten, men våldet drabbar också anhöriga och personer utan politisk anknytning.

Vi kan ju också se att flera av de attacker, eller hembesök som de kallar dem, som de har gjort mot påstådda högerextremister har ju riktats mot människor som egentligen bara är kompis med högerextremister och umgås i samma krets men där vi inte kan se att det finns någon tillstymmelse till politisk aktivitet vare sig nu eller tidigare, säger Mathias Ståhle, journalist på Eskilstuna-Kuriren.

Han har granskat politiska extremister sedan länge. Han menar att Svenskarnas partis demonstration i Eskilstuna under första maj 2012 var en vändpunkt för vänstergrupperna, mot mer organiserat och systematiskt våld.

UG – Det politiska våldet

– Inom autonoma vänstern så föddes det en känsla av att ”helvete nu har nazisterna flyttat fram sina positioner avsevärt och vi har inte hängt med”. Sen tog det nästan ett halvår innan man lyckas formera sig till någon sorts organiserad motattack och den slutade i en attack på en vit makt-spelning i Kolsva i Västmanland där ett tjugotal maskerade vänsterextremister från olika delar av landet rusade in och attackerade konsertbesökarna, berättar Mathias Ståhle.

Enligt Mathias Ståhle kommer de flesta politiskt motiverade attackerna från den politiska vänsterkanten.

– De flesta attackerna kommer ifrån vänstern det är glasklart, vi pratar 95-5 om vi räknar i procent, säger Mathias Ståhle.

Bara de senaste 18 månaderna har det i Mälardalen skett minst 50 attacker med politiska förtecken. En av dem var i Torshälla utanför Eskilstuna. Annika Blomqvist är granne till den vandaliserade lägenheten, tidigare ägd av en 26-åring som varit aktiv i högerextrema kretsar.

– Jag låg och sov när brandbomben kastades in. Jag vaknade av att brandvarnaren gick. Jag lyfte ju bara på själva brevlådan och såg att det var fullt med rök i trappen, berättar hon.

Men attackerna görs inte bara mot människor på den extrema högerkanten. Uppdrag gransknings kartläggning visar att många andra drabbats.

Margareta och Jörgen Åberg fick sin villa förstörd av Revolutionära Fronten. Fönster och dörrar slogs sönder. Men personen de var ute efter, parets son, har inte bott där på fem år.

– Ja, jag blev jätterädd och är fortfarande nu när vi pratar om det och man kommer ihåg vad som har hänt. Att känslan sitter i fortfarande. I början när Jörgen var borta över natten klarade jag inte av att sova själv, säger Margareta Åberg.

Våldet riktas också mot människor med vanligt partipolitiskt engagemang. Fredrik Nyqvist var tidigare aktiv i Liberala partiet. Han blev påhoppad bakifrån och misshandlad för sina åsikter.

– Jag känner att det är någon som hoppar på mig bakifrån och jag tänker inte så mycket på det utan tänker att det är nog någon kompis som vill kramas. Men jag ramlar framlänges och jag slår i huvudet i asfalten och jag tror ju i det taget att det är ett rån så jag har ju min dator i väskan så jag försöker ju skydda den och sen kommer ju sparken och slagen så då försöker jag skydda mig själv med armar och då samtidigt som jag försöker skydda datorn.

Fredrik Nyqvist är fortfarande rädd och har fått diagnosen posttraumatisk stress sedan misshandeln. Och han är inte ensam. 19-årige Rebaz Sanar är ordförande för Moderata ungdomsförbundet i Eskilstuna. Han bär överfallslarm sedan han attackerats och hotats av en av de ledande i Revolutionära Fronten.

– Han hotade att skada mig och att jag skulle få skylla mig själv om jag inte slutade med det, säger Rebaz Sanar.

För att du är moderat?

– Ja, för att jag är moderat och för att jag ”förstörde hans liv”, säger Rebaz Sanar.

Den 14 april kom domarna i den första rättegången mot Revolutionära Fronten. Mannen som hotade Rebaz Sanar döms för ofredande och olaga hot. Han döms även för att han hotat att skjuta en medlem i Svenskarna parti i huvudet. Sammanlagt får han fem månaders fängelse. Fyra av de åtalade frias helt.

Reportrar: Janne Josefsson, Ola Sandstig.

Text: Gunnar Rensfeldt

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Det politiska våldet

Mer i ämnet