Vården orsakade blåmärket på deras son – polisen informerades inte

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Jennifer och Simon utreddes för grov misshandel och deras barn tvångsomhändertogs, efter att deras nio månader gamla son skadat sig vid en olycka. En del i bevisningen mot föräldrarna var ett blåmärke – men det hade orsakats av vårdpersonal under en undersökning. Den detaljen fick polisen ingen information om.

I sex veckor levde familjen splittrad. Läkarnas misstankar var starka om att Jennifer och Simon vållat skadorna på sonen Theo, som de sökt vård för. Men i dag är misstankarna avskrivna, familjen återförenad och socialtjänsten intygar att Simon och Jennifer är utmärkta föräldrar. 

Uppdrag granskning har tagit del av alla handlingar från polis, socialtjänst och sjukvård för att undersöka vad som hände från att barnen omhändertogs, tills familjen återförenades.

skakvåld

“Vi kommer inte hem”

Undersökningar på Sachsska barnsjukhuset vid Södersjukhuset i Stockholm visar att nio månader gamla Theo, förutom en skallskada och blödning i huvudet, har flera frakturer på benen och en på armen. 

Det är så kallade CML-frakturer, små skador i leder och tillväxtzoner, som knappt syns på röntgen. Läkarna misstänker Shaken baby syndrome – skakvåld.

– Jag hör av mig till Simon och säger, vi kommer inte hem, man väljer att göra en utredning för det här. Simon är också väldigt trygg med det, att “låt dem göra det”, säger Jennifer.

Journalen: “resulterar i att det blir blåmärke”

I bevisningen mot föräldrarna finns även ett blåmärke på högra sidan av Theos ansikte. 

Men det är varken Simon eller Jennifer som har orsakat blåmärket – det är vårdpersonal. I journalhandlingen från en ögonbottenfotografering, i samband med vårdens utredning, står det:

“Då ögonen behöver vara ordentligt öppnade under tiden så måste undertecknad hålla upp ögonen vilket tyvärr resulterar i att det blir blåmärke.” 

Men den informationen får inte polisen. När de ber om att få samtliga journalhandlingar skickas inte denna journalhandling med. 

”Det är ett fel”

Anna-Sara Lind är professor i offentlig rätt och säger att det är allvarligt att polisen inte fått ta del av samtliga journalhandlingar som efterfrågats.

– Om polisen ska kunna utreda på ett sakligt och korrekt sätt behövs ett korrekt underlag. Det är grundläggande för själva rättsstaten, säger hon.

Eva Östblom, chefsläkare vid Södersjukhuset, säger att det är skyldiga att lämna ut journaler på förfrågan från polis.

Om någon inte gör det? 

– Då vill vi veta det och se om det har gått korrekt till eller inte. Och har det inte gjort det ska det självklart rättas till.   

Det är allvarligt med andra ord? 

– Ja, det är ett fel i alla fall, säger Eva Östblom. 

Se ett längre klipp med Simon och Jennifers historia här:

Fakta: Skakvåld och triaden

Symtomen som ingår i den så kallade triaden är:

  • Symtom på att hjärnan är påverkad, till exempel ett andningsstopp eller kramper
  • Blödningar i ögonen
  • Blödningar under hårda hjärnhinnan, så kallade subduralhematom

Om ett av dem upptäcks hos småbarn har det historiskt ansetts vara stor sannolikhet att barnet utsatts för skakvåld.

Även så kallade CML-frakturer, små skador i leder och tillväxtzoner, har ansetts tala starkt för misshandel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

skakvåld

Mer i ämnet