• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Per Carstedt var tidigare vd för Sekab. När han lämnat den tjänsten arbetade han som konsult för att sälja deras bolag i Afrika. Men bolagen såldes till hans eget företag för totalt 400 kronor. Foto: SVT

Vd:n blev konsult för att sälja företaget – sålde till sig själv

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

När kommunägda Sekab skulle sälja av kostsamma dotterbolag i Afrika anlitades före detta vd:n Per Carstedt som konsult för hundratusentals kronor. Han hittade ingen köpare – istället såldes bolagen till Per Carstedts eget företag för 200 kronor stycket.

– De frågade om jag kunde medverka, för jag har levt i den här världen, jobbar i den här världen, säger Per Carstedt.

Sekab skulle utveckla metoder för att framställa etanol ur norrländsk träråvara. När förhoppningarna inte infriades startades bolag utomlands, bland annat i Afrika för att odla sockerrör till etanolframställning. Investeringarna kostade hundratals miljoner och alla utlandsprojekt blev till slut ohållbara för kommunerna. Norska konsultbolaget ABG Sundal Collier fick i uppdrag att hitta lämpliga köpare. I samma veva fick Sekabs nyligen utbytte vd samma uppdrag.

UG – Kommungranskarna Örnsköldsvik

– Jag vet nästan ingenting om att han var inblandad som konsult och skulle försöka sälja. Den bild vi fick det var att det var det norska bolaget ABG som drev det, säger Dan Olsson (C), som var oppositionsråd i Örnsköldsvik när bolagen såldes av.

För sina tjänster tog Per Carstedt över en halv miljon kronor, en timlön på 700 kronor. Resultatet blev att hans eget bolag, EcoDevelopment, fick köpa två företag: ett i Tanzania och ett i Moçambique, för två hundra kronor styck, trots att Afrikabolagen tidigare hade värderats till 200 miljoner av det norska konsultbolaget. Avtalet krävde att de investerade 170 miljonerna ska återbetalas till kommunens bolag så fort bolagen går med vinst.

Men sedan ursprungsöverenskommelsen 2009 har avtalet omförhandlats fem gånger. Enligt det senaste avtalet från 2014 får bolagen gå med över 140 miljoner i vinst innan de behöver betala tillbaka något.

Hittills har inga pengar betalats tillbaka till kommunerna.

– Jag känner starkt att det är deras vilja att komma dithän. Och jag önskar också att det ska gå bra, så att man kan göra det en dag, säger Elvy Söderström (S).

Läs mer på Kommungranskarnas blogg.

Fakta

Sekab-affären i korthet:

2005 blev kommunerna Örnsköldsvik, Umeå och Skellefteå ägare i Sekab, Svensk etanolkemi AB. De följande åren investerar kommunernas ägarbolag stora summor i Sekab. 2009 ägde kommunerna 70 procent av bolaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Kommungranskarna Örnsköldsvik

Mer i ämnet