Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se filmerna som visar hur skadade hönor avlivas utan bedövning. Varning för obehagliga bilder. Foto: Djurrättsalliansen

Videon avslöjar: Här avlivas hönor utan bedövning

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Hönor och tuppar avlivas med olagliga metoder, det kan Uppdrag granskning avslöja. Dolda filmer inifrån en sluten avelsanläggning visar hur djur snurras till döds utan bedövning.

– Här följer man inte lagstiftningen, säger Henriette Bonde Nordström på länsstyrelsen i Skåne. 

Det handlar om djur som är skadade eller sjuka och därför måste tas från flocken. Filmklipp visar hur de snurras eller stampas ihjäl på ett sätt som enligt Länsstyrelsen bryter mot djurskyddslagen 

– Man måste först bedöva djuret med ett hårt slag i huvudet, så att de blir medvetslösa, säger Henriette Bonde Nordström, enhetschef på länsstyrelsen i Skåne. 

Nekas filma hönsstallarna 

Filmerna är tagna av en person från Djurrättsalliansen som under en period tog anställning på en anläggning i Skåne med avelsdjur. Uppdrag granskning publicerar klippen i programmet “Kycklingens pris” där aveln i svensk kycklingindustri granskas.  Anläggningens ägare, det multinationella företaget Aviagen, kontrollerar aveln till cirka 99 procent i svensk kycklingindustri och har 13 avelsanläggningar i Sverige, alla ligger i Skåne. Uppdrag granskning har nekats att filma inne på de slutna anläggningarna.  

Misslyckas med avlivning 

Länsstyrelsen i Skåne har tidigare påpekat brister i hur företaget avlivar djur. Vid en kontroll i fjol misslyckades en högt uppsatt chef att avliva en skadad höna. All personal skulle efter händelsen utbildas i avlivningsmetoder. Men filmklipp visar hur man fortsatt använder sig av olagliga avlivningsmetoder på en av Aviagens anläggningar.

– Vi har påpekat felaktig avlivningsmetod och det har vi också följt upp. Men vad man gör när vi ser är en sak och vad man gör när vi inte ser är en annan sak, säger Henriette Bonde Nordström på länsstyrelsen i Skåne. 

Uppdrag granskning har sökt Aviagen Swechick Ab som svarar i mejl:

”Om det skulle finnas situationer där djurskötseln inte är bra nog eller att avlivning av sjuka djur inte görs på korrekt sätt så är det helt enkelt inte acceptabelt för oss. Vi agerar snabbt och handlingskraftigt i den händelse att vi skulle upptäcka några brister i djurhållningen. “ 

Hela granskningen “Kycklingens pris” publiceras på SVT Play onsdagen 1 november klockan 06:30. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.