Vittnar: Flickor fick blåmärken av personalen – hör larmen om Björkbacken

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Det handlar om övervåld, hot och maktmissbruk inne på ungdomshemmet Björkbacken i Göteborg. Flera behandlingsassistenter, sjukvårdspersonal och anställda på huvudkontoret har försökt få ledningen att agera. Nu träder de fram och berättar för SVT om missförhållandena de såg på hemmet.

Björkbacken är ett av 22 särskilda ungdomshem i Sverige som drivs av Statens Institutionsstyrelse, Sis. Där ska unga utsatta flickor få vård och hjälp att återanpassa sig till samhället.

Men larmen om Björkbacken har varit många i flera år.

Granskning av Sis ungdomshem Björkbacken

– Det allvarliga är att det handlade om minderåriga flickor. Det handlar om ungdomar – flickor som är under 15 år, inte sällan är de så unga som tolv år – som befinner sig i tvångsvård i statens regi, säger Sabina Björk, före detta verksamhetsutvecklare på Sis.

SVT Nyheter Väst har intervjuat flera flickor som vittnar om övergreppen inne på Björkbacken.

Ledningen har känt till problemen

Behandlingsassistenter, sjukvårdspersonal och tidigare chefer uppger att problemen på boendet varit många och att ledningen hela tiden känt till dem.  

En sjuksköterska, som inte längre arbetar kvar och vill vara anonym, vittnar om att hon såg att flickorna fick blåmärken av personalen. Hon anser inte att ungdomarna fick vare sig vård eller behandling.

– Jag kände att vissa i ledningsgruppen, eller de chefer som hade ansvar för Björkbacken, inte har tagit ansvar för de allvarliga sakerna som har hänt.

Sabina Björk arbetade med att granska ungdomshemmen inom Sis och rapportera avvikelser och felaktigheter till ledningen. Hon hade ett särskilt ansvar för Björkbacken, men valde under 2020 att lämna sin post. I samma veva anmälde hon Björkbacken till både Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, och Justitieombudsmannen.

“Jag vill med det här brevet uttrycka stor oro över allvarliga missförhållanden rörande kränkningar och övervåld mot ungdomar från personal på SIS ungdomshem Björkbacken”, skriver hon.

”Man uttrycker att barnen är som monster”

Fler anställda lämnade Björkbacken under 2020. Stina Gustavsson, dåvarande verksamhetsutvecklare på Sis, hade skickades till hemmet året innan i syfte att reda ut problemen.

Även hon valde att lämna och anmäla Björkbacken till IVO och JO.

– Personalen uttrycker att de är kränkta av barnen, att barnen förstör deras arbetsmiljö, man uttrycker att barnen är som monster. Det här är en missförhållande-kultur som pågår tjugofyra-sju, säger hon.

Även Stina Gustavsson vittnar om att ha sett skador, blåmärken och skrapsår, på flickorna.

– Det var blåmärken där man kunde se fingrarna. Fingrarna satt kvar som grepp på armarna. Och skrapsår då de har blivit dragna.

Hon berättar att hon ringde till sin chef i början av 2020, efter ett möte om Björkbacken.

– Det finns massa rapporter på att det råder missförhållande, det råder det inga tvivel om. Det innebär också att flickor vi skickar dit utsätts för missförhållanden och vi vet om det. Då bad jag henne om en siffra. Jag sa ”jag vill veta exakt hur många barn till du är villig att offra, medan vuxna jobbar på det”. För vi vet att de kommer utsättas för det här, för ingenting har ju skett, säger hon.

Chefen: Har tagit larmen på allvar

Malin Östling är verksamhetsdirektör för Sis ungdomsvård söder, där Björkbacken ingår. Hon säger att man har tagit larmen på allvar och satt in flera åtgärder för att komma tillrätta med problemen. 

En intern utredning på Sis slår fast att ingen enskild chef inom myndigheten kan stå till svars för missförhållandena på Björkbacken. Istället konstaterar man att ansvaret brustit på samtliga chefsnivåer under flera års tid.

Jan-Eric Josefsson, senior rådgivare till generaldirektören på Sis, säger att det är djupt olyckligt om personal väljer att sluta inom myndigheten på grund av missförhållanden. 

– Jag beklagar naturligtvis att man upplever att man inte har blivit lyssnad på om det är det som är skälet till att man slutar hos oss, säger han. 

Björkbacken har i dag stängt, tanken är att det ska öppnas upp igen under början av 2021 under ledning av ett annat ungdomshem.

Hela granskningen av ungdomshemmet Björkbacken finns på SVT Play.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskning av Sis ungdomshem Björkbacken

Mer i ämnet