Den svenska miljöaktivisten Greta Thunberg hedras på nytt. Foto: Mstyslav Chernov/TT, Michael Darby/TT

Greta Thunberg ger namn till skalbagge

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska klimataktivisten Greta Thunberg har fått ge namn åt en skalbagge. Arten som nu går under namnet Nelloptodes gretae är gul, blind och vinglös – men är utrustad med två antenner som liknar flätor.

Idéen bakom namnet kommer från naturhistoriska museet i London. Enligt museets kurator Max Barclay passar namnet bra då många nyupptäckta arter hinner försvinna innan de fått ett namn.

”Så det är lämpligt att namnge en av de nyaste upptäckterna efter någon som har arbetat hårt för att försvara naturen och skydda utsatta arter”, säger han i ett uttalande, rapporterar BBC.

Upptäcktes i Kenya

Nelloptodes gretae är dock inte helt nyupptäckt. Arten hittades redan i Kenya redan under 1960-talet och donerades sedan till museet där den namnlöst ingått i en större samling. Skalbaggen ”upptäcktes” sedan på nytt av Dr Michael Darby som studerade samlingen.

”Jag är verkligen ett stort fan av Greta. Hon är en bra förespråkare för att rädda planeten och hon är fantastisk på att göra det, därför tänkte jag att det var ett bra tillfälle att erkänna det”, säger han i ett uttalande, rapporterar CNN.

”Jag misstänker att detta kan vara första gången som en art fått sitt namn från Greta. Jag känner inte till någon annan skalbagge som döpts efter henne, det är säkert”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer