Greta Thunberg vill sätta stopp för de som utnyttjar hennes namn utan tillstånd. Foto: Claudio Bresciani, TT

Greta vill varumärkesskydda ”Greta Thunberg”

Uppdaterad
Publicerad

Greta Thunberg vill registrera sitt namn som ett varumärke för att få stopp på de som utan tillstånd använder hennes namn i kommersiella syften, uppger hon på Instagram. Samtidigt har en italiensk varumärkesansökan ansökt om att använda ”Greta Thunberg” i samband med hygienprodukter.

Klimataktivisten Greta Thunberg har skickat in en ansökan till EU:s Intellectual Property Office, EUIPO, för att få sitt namn varumärkesskyddat. Liknande ansökningar har skickats in för ”Fridays for future” och ”Skolstrejk för klimatet”.

”Tyvärr finns det fortfarande folk som utger sig för att vara jag eller påstår felaktigt att de 'representerar mig'” skriver Greta Thunberg på Instagram.

Med ett varumärkesskydd hoppas hon få stopp på de som utnyttjar hennes namn i kommersiella syften utan hennes tillstånd.

Vill använda ”Greta Thunberg” på badrumsprodukter

Varumärket ”Greta Thunberg” ska skyddas i samband med bland annat marknadsföring, utbildning och forskning kring klimatfrågor, enligt ansökan.

Samtidigt har en helt annan ansökan om att varumärkesskydda ”Greta Thunberg” skickats in. Ansökan är på italienska och handlar om bland annat pappershanddukar, näsdukar, borstar, leksaker och eteriska oljor. Under ”grafisk representation” har de skickat in en bild av ett hjärtformat jordklot med Greta Thunbergs namn utskrivet undertill.

Eftersom att ansökningsavgiften ännu inte är betald syns inte vem som skickat in ansökan.

Juristen: Är inte i vägen för varandra

I teorin finns det inget som hindrar en verksamhet från att varumärkesskydda Greta Thunbergs namn i samband med badrumsprodukter, enligt Johan Nordlund, jurist på Patent- och registreringsverket. Det som avgör är om varumärkena konkurrerar på samma område.

– Rent spontant ser det ut att handla om två helt olika genrer av varor och tjänster, säger han.

På samma sätt som Snickers kan referera antingen till arbetsbyxor eller en chokladkaka kan Greta Thunbergs namn varumärkesskyddas flera gånger i samband med olika varor och tjänster, förklarar Johan Nordlund.

Men även om ett varumärke är registrerat kan olika lagar på nationell nivå begränsa användningen av det. I Sverige finns till exempel lagen om namn och bild i reklam. Ett känt fall är när höjdhopparen Stefan Holm fick rätt mot en bensinmack som använt ett radioreferat från ett av hans guldhopp i en reklamjingel.

SVT Nyheter har sökt Greta Thunberg och Fridays for future.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer