”Guldet i norr” lockar vid danska kusten

Uppdaterad
Publicerad

Det är ingen hemlighet att den danska västkusten är ett fantastiskt ställe att leta bärnsten på. Starka vindar och stormen Egon, som nyligen härjade längs Jyllands kust, har sköljt upp de värdefulla stenarna på stranden.

Bärnsten är egentligen stycken av förhistorisk kåda från havsbotten, som genom kraftiga stormvågor sköljs upp på land. Och därefter följer  en kortvarig vila bland grus, sand och tång. Det har nämligen blivit ett populärt nöje att samla bärnsten. Och ju mer det blåser, desto mer lönsamt är det att bege sig ut på skattjakt.

– Det är hundra procent säkert att man hittar bärnsten efter en sådan här storm, säger Michael Madsen optimistiskt.

Men det gäller att hålla ögonen öppna. Bärnstenarna är inte så lätta att hitta. Men där vågorna slår högst är chansen störst.

Michael Madsen arrangerar bärnstensturer för turister. 

– Flera tusen personer om året följer med på bärnstenssafari, berättar han.

Eftertraktad på världsmarknaden

Efterfrågan på bärnsten är stor på den globala marknaden. Det är speciellt Kinas intresse för den honungsgula stenen som har ökat. 

Casper Hansen, som handlar med bärnsten, säger att det råder brist på bärnsten av hög kvalitet.

– Priserna på världsmarknaden har stigit med 500-1000 procent under det senaste dryga året, säger han.

Översteg guldpriset

Det är kvaliteten på bärnstenen som avgör. En bärnsten såldes nyligen för 24.000 Euro. Ett pris som översteg kilopriset på 14k guld. 

Michael Madsen är optimistisk där han går på den vindpinade stranden.

– De kommande dagarna kommer vi att hitta mycket bärnsten här, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.