Foto: Pressbild/TT

Gymkedjorna: Vi kommer fortsätta hålla öppet

Publicerad

Statsministerns budskap under förra veckans presskonferens var tydligt. Gå inte på gym. Samlas inte i grupp med människor som inte ingår i din närmsta familj. De stora gymkedjorna håller dock öppet runt om i landet, då de inte räknas som allmänna sammankomster.   

– Lagen som den ser ut nu omfattar inte oss, men råden är normgivande och vi ser noga över verksamheten, säger Susanne Jidesten, generalsekreterare hos Friskis och svettis.  

De stigande smittotalen innebär nu skärpta allmänna råd i alla Sveriges regioner. Vi råds att inte besöka gymmen, men samtidigt innefattas gymanläggningarna inte av lagen om allmänna sammankomster.   

Susanne Jidesten säger att det inte finns några planer på att stänga Friskis och svettis nationellt men att vissa anläggningar i landet helt har pausat hela eller stora delar av verksamheten.

– De stora anpassningarna vi gjort sedan i mars har vi fått skärpa ytterligare. Verksamheten utgår från de lokala råden och de lokala smittskyddsläkarna - vi förhåller oss till råden vi får av dem. Varje förening fattar sina egna beslut utifrån de lokala förutsättningarna, säger hon.  

Hon menar att det viktigaste är att säkra så att det inte uppstår trängsel i lokalerna.   

– När Löfven uttryckte sig som han gjorde, funderade vi ett extra varv. Lagen som den ser ut nu omfattar inte oss, men råden är normgivande och vi ser noga över verksamheten, säger Susanne Jidesten.   

“En mer nyanserad bild”  

Även gymkedjan Actic har valt att fortsätta hålla öppet. Sofia Brandberg är marknadchef för Actic och vill understryka vikten av motion.    

– Att minska smittspridningen är tveklöst det viktigaste just nu, men vi vill ge en mer nyanserad bild där vi också vill lyfta fram hur viktigt det är att vi fortsätter röra på oss. Det är otroligt viktigt både på kort och lång sikt för folkhälsan, det kan vara på gym men också på andra platser som hemma eller utomhus, säger hon.  

Även SATS håller sina anläggningar runt om i landet öppna.   

– Självklart vill vi dock bidra till att färre människor förflyttar sig i samhället. Träning och hälsa är viktigt för allas fysiska och mentala välmående i dessa tider och vi kommer fortsatt hålla öppet. Nu lägger vi mycket fokus på att tillgängliggöra träning på olika sätt och gör det enklare att träna hemma eller där man befinner sig, säger Malin Selander, kommunikationschef för SATS, i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter.   

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer