Det är inte förbjudet att gå på gym men enligt Folkhälsomyndighetens allmänna råd ska alla avstå från att träna inomhus med andra för att minska smittspridningen. Det vill säga: gå inte till gym, simhallar och badhus. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Allt du behöver veta om de nya coronaförbuden

Uppdaterad
Publicerad

Från och med den 24 november får max åtta personer delta vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Men vad är egentligen en allmän sammankomst – och vilka berörs?

Här är allt du behöver veta.

På måndagen presenterade regeringens nya förbud i kampen mot coronapandemin. Alla offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med fler än åtta personer förbjuds, klargjorde statsminister Stefan Löfven.

Men vad betyder de nya reglerna – och varför gäller de inte för gym och barer? För att reda i djungeln av coronaregler har SVT gjort en lista med de förbud som gäller just nu – och varför de inte går att införa överallt.

Förbuden

Förbud som gäller, eller som ska börja gälla snart:

Max åtta personer får samlas

Maxgränsen på 50 personer som får samlas vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar sänks till åtta personer från och med den 24 november. Förbudet ska gälla i fyra veckor framåt. Undantaget för 300 personer i sittande publik gäller dock fortfarande, men kan komma att ändras.

En allmän sammankomst är en tillställning som alla får gå på och som kräver tillstånd från polisen. Hit räknas exempelvis teaterföreställningar, föreläsningar, idrottstävlingar, julmarknader och demonstrationer. Hit räknas inte privata fester eller träningspass på ett gym.

Inga artister på restauranger

Undantaget i publiktaket för restauranger med artister som underhåller matgäster, det så kallade ”trubadurundantaget”, tas bort från och med den 24 november. Det blir i praktiken omöjligt att bjuda matgäster på levande musik, eftersom bara åtta personer då får närvara.

Max åtta personer vid samma bord

Enligt en tillfällig smittskyddslag från 1 juli i år får det inte bli trängsel på restauranger, kaféer, skolmatsalar, barer och nattklubbar. Besökare i olika sällskap måste kunna hålla minst en meters avstånd. Restriktionerna innebär att det max får vara åtta personer vid ett och samma bord. Hämtmat får överlämnas.

Ingen alkohol på krogen efter 22

Från och med den 20 november till den sista februari nästa år är det förbjudet med försäljning och servering av alkohol från klockan 22.00. Förbudet avser alla verksamheter med serveringstillstånd såsom barer, restauranger och pubar. Alla verksamheter som serverar alkohol kommer att tvingas stänga senast 22.30.

Förbjudet att resa in i Sverige 

Sverige har inte stängt gränserna men har inreseförbud från länder utanför EU, EES-området och Schweiz. Det tillfälliga inreseförbudet har förlängts och gäller till och med den 22 december 2020. Svenska medborgare omfattas inte av inreseförbudet.

Är du fortfarande förvirrad? Här kommer svar på några av de vanligaste frågorna.

Får jag fortfarande gå på gymmet?

Det är inte förbjudet, men enligt Folkhälsomyndighetens allmänna råd ska alla avstå från att träna inomhus med andra för att minska smittspridningen. Det vill säga: gå inte till gym, simhallar och badhus.

Varför beslutar inte regeringen om att stänga gym och restauranger?

Det är inte regeringen som beslutar om detta utan det är upp till verksamheterna själva om de vill stänga. Gymmen råder dock under tidigare restriktioner som ska hjälpa till att minska smittspridningen. Sedan tidigare finns en tillfällig lag om smittskyddsåtgärder för serveringsställen, som tydligt anger hur restauranger ska agera för att minska smittspridning.

Får jag ha middag hemma med mina vänner?

Du kommer inte att bli skyldig till brott om du har en privat middag. Men de lokala allmänna råden som införts i alla regioner förutom en är tydliga: Du bör inte ha fysisk kontakt med fler än de du bor tillsammans med.

Vad händer med undantaget för sittande publik?

Det är än så länge oklart. Just nu ligger beslutet på landets länsstyrelser, som i majoriteten av fallen valt att ha ett publiktak på 50 personer för sittande publik. Att länsstyrelserna kommer att följa regeringens förslag om en gräns på åtta personer även för sittande publik är troligt, men det återstår att se.

Här kan du se alla råd och rekommendationer som gäller i Sverige just nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet