USA:s president Donald Trump och Kinas Xi Jinping vid ett möte i slutet av juni i år. Foto: Kevin Lamarque/Reuters

”Risken är stor att tullarna får motsatt effekt”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Handelskriget mellan USA och Kina eskalerar. Enligt USA:s president Donald Trump agerar han för att skydda amerikanska jobb. Men risken är stor att handelstullarna på sikt får motsatt effekt. Inte bara för amerikanska arbetare utan för hela världsekonomin. För det har hänt förut – med förödande konsekvenser.

Knut Kainz Rognerud

Ekonomireporter

Just nu sitter många ekonomer och biter på naglarna.

De är särskilt rädda för två mustaschbärande republikaner från 20-talet. Eller snarare vad de två ställde till med 1929. De hette Reed Smooth och Willis Hawley.

Tjugotalet i USA var en tid av kraftig ekonomisk uppgång efter första världskrigets mörker. Elektriciteten bidrog till att göra all produktion mer effektiv. Även jordbrukets. Men i slutet av 20-talet hade inte löneutvecklingen hängt med och USA producerade ett överskott på jordbruksvaror.

Den nyvalde presidenten Herbert Hoover hade lovat hjälpa bönderna i sin valkampanj.

Skrynklig kostym

Reed Smooth och Willis Hawley drev då igenom en lag som kraftigt höjde tullarna på över 20 000 importerade varor. Över 1 000 nationalekonomer skrev ett upprop till presidenten för att stoppa lagen. Utan framgång. På en svartvit bild just före lagen klubbades igenom står Smooth och Hawley tätt ihop, lite slitna, Smooth i skrynklig kostym.

Tullarna skulle få amerikaner att köpa amerikanskt. På så sätt skulle amerikanska jobb räddas.

Det blev precis tvärtom. Många av USA:s närmaste handelspartners gav igen genom att höja tullar på amerikanska varor. Den så kallade stora depressionen, som verkade under hela trettiotalet framför allt i USA men också världen över, hade just börjat. Alla blev förlorare.

Tredubblad arbetslöshet

Inom ett par år hade arbetslösheten i USA mer än tredubblats till över 24 procent. Mellan 1929 och 1932 krympte världshandeln med en tredjedel. De höjda tullarna är inte enda orsaken till depressionen men de flesta ekonomer är överens om att de förvärrade den betydligt.

Reed Smooth sparkades ut av väljarna från kongressen 1932. Han vigde senare sitt liv till en mormonkyrka. Också Willis Hawley förlorade sin kongressplats. Han valde efteråt att resa hem till sin universitetsstad Salem i Oregon där han fortsatte som jurist.

Fiaskot med handelskriget medförde att den amerikanska kongressen fråntogs en stor del av sin makt över handelstullar. En makt som i stället gavs till landets president.

Just nu diskuterar flera kongressledamöter om den makten kanske ska återtas till kongressen.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.