Bergsgorillan ligger illa till. Foto: TT

Här är arterna som riskerar dö ut 2015

Uppdaterad
Publicerad

Jordens djurarter försvinner i en rasande takt. Här är arterna som ligger extra illa till.

Det är ingen nyhet att jorden är på väg mot, eller kanske snarare redan inne i, ett sjätte stort massutdöende – och vi vet dessutom att skulden är vår. Människans framväxt och utbredning har fört med sig förstörelse av naturliga boendemiljöer, miljöförstöring och överfiskande.

Till detta kan man lägga på klimatförändringar som påverkar allt liv på jorden. Trots de lagar som stiftas och de försök som görs att rädda vissa arter bär tjuvjakt och in- och utförande av arter ur sina naturliga miljöer.

30 till 50 procent av alla djurarter rör sig mot att utrotas mot mitten av vårt århundrade, på grund av människans framfart.

Här är 13 djurarter som vi kan komma att säga adjö till under 2015:

  1. Amurleopard: Jagas för sin vackra, prickiga päls, och i dag finns det bara mellan 25 och 35 djur kvar i det vilda. Dessa bor i nordöstra Kina, östra Ryssland och norra Nordkorea. Utöver tjuvjakt så hotas amurleoparden av att dess boendemiljö förstörs och föda försvinner på grund av tjuvjakt.
  2. Sumatraelefant: Den minsta av Asiens elefanter har minskat drastiskt med 80 procent på 25 år, bland annat på grund av skövling och tjuvjakt. I dag finns mellan 2.400 och 2.800 sumatraelefanter kvar.
  3. Javanoshörning: Endast 35 individer finns kvar, som lever i en liten grupp på ön Java i Indonesien. Har dödats av tjuvjägare sedan kolonialismens dagar, och hornen används till traditionella asiatiska naturmediciner.
  4. Havslädersköldpadda: Världens största sköldpadda vars utbredning minskat drastiskt de senaste åren, på grund av fångst och bifångst av ägg och sköldpaddor, samt miljöförstöring längst kuststräckor.
  5. Västlig låglandsgorilla: Den gråbruna gorillan tjuvjagas för sitt kött, som anses vara en delikatess. Ungarna tillfångatas som husdjur. Ebolaviruset har också slagit ut stora delar av den vilda primatpopulationen.
  6. Vietnamantilop: I dagligt tal kallas den asiatisk enhörning, och få människor har sett den i det vilda. Den upptäcktes först 1992. Ingen vietnamantilop lever heller på djurpark, 13 fanns tidigare i fångenskap men efter att samtliga dött lagstiftade den vietnamesiska regeringen mot att fånga dessa djur. Det uppskattas finnas mellan några dussin och några hundra individer, och vietnamantilopen jagas för att användas till traditionell naturmedicin i Kina, Vietnam och Laos.
  7. Kaliforniatumlare: Den mest hotade arten av marina däggdjur, det finns endast 100-300 individer längs norra delen av Californiaviken. Många fastnar i fiskenät och dör.
  8. Sibirisk tiger: Det största nu levande kattdjuret lever i Sibiriens och Nordkoreas björkskogar. Jagas som troféer och för att användas till asiatisk naturmedicin. 80 procent av de som finns kvar lever i reservat. På bland annat Nordens Ark och Kolmårdens djurpark bedrivs det försök att rädda den sibiriska tigern/amurtigern från utrotning genom avelsförsök och genförstärkning.
  9. Bergsgorilla: Arten, som blev känd genom Dian Fosseys studie och filmen om hennes liv (De dimhöjda bergens gorillor) lever i Virungabergen, i gränsregionen mellan Demokratiska republiken Kongo, Rwanda och Uganda. Tjuvjakt, miljöförstöring, sjukdom och kolutvinning har gjort att det i dag endast finns 880 individer kvar som kämpar för överlevnad.
  10. Stor bambulemur: Det tros bara finnas runt 60 individer kvar, som lever på sydöstra Madagaskar. Runt 150 lever i fångenskap. Klimatförändringar, skövling, tjuvjakt och bambubrist tros ligga bakom hotet mot detta djur.
  11. Sumatraorangutang: Dör ut i rasande takt, framför allt på grund av miljöförstöring och tjuvjakt. Det finns ungefär 7.300 individer kvar i det vilda.
  12. Spetsnoshörning: En av de äldsta däggdjursarterna, som anses spela en viktig roll i turistnäringen i många afrikanska länder. Men tjuvjakten har ökat, i takt med att fattigdom och priset på hornen ökat i asiatiska länder. 4.848 individer lever i det vilda.
  13. Asiatisk tumlare: Lever längs kusten i flera asiatiska länder och i kinesiska floden Yangtze, och kallas en havets jättepanda. Men fiske och utsläpp gör att endast mellan 1.000 och 1.800 djur finns kvar.

Källa: Matador Network

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.