Här är partierna som är för och emot vaccinpass

Uppdaterad
Publicerad

En majoritet av partierna i riksdagen är positiva eller åtminstone öppna för att se närmare på hur så kallade vaccinpass skulle kunna införas i Sverige. 

Det visar svaren från den enkät som SVT skickat ut till samtliga partier.

– Det är rimligt att man återfår sin frihet efter att ha tagit sina vaccinationer, säger Moderaternas socialpolitiska talesperson Camilla Waltersson Grönvall.

Vaccinpassen har presenterats som ett sätt för vissa verksamheter att kunna öppna upp trots rådande restriktioner. Exakt hur och i vilka sammanhang som partierna vill införa passen varierar däremot. 

Medan exempelvis Liberalerna och Moderaterna vill att de ska kunna användas både av restauranger och på evenemang betonar Kristdemokraterna, som också generellt är positiva, att det i så fall bara skulle gälla vid större evenemang. 

Bara ett parti säger nej – i dagsläget

Vänsterpartiet är det enda partiet som i nuläget säger tvärt nej till vaccinpass. 

– Det är lätt att säga vi vill ha covidpass överallt, men det måste ju också finnas någon slags fakta att utgå ifrån. Och vi tycker inte riktigt att vi har den. Man måste också fundera på om detta kan innebära att vi går vidare med andra vaccinationer också om man klubbar det här i riksdagen, säger Vänsterpartiets socialpolitiska talesperson Karin Rågsjö (V).

Flera av de positiva partierna betonar att det är viktigt att vaccinpassen bygger på en frivillighet. 

– Det måste vara upp till varje enskild aktör som anordnar något att avgöra om det är något man vill ha och om man tror att det kommer vara bra för besökarna, säger Liberalernas sjukvårdspolitiska talesperson Lina Nordquist (L). 

Partierna: Skulle inte bli som i Frankrike

Centerpartiet, som inte utesluter vaccinpass, är mer återhållsamma då de menar att det utgör “ett stort ingrepp i människors frihet att kräva giltiga pass för att kunna röra sig i offentliga lokaler”. 

– Dessutom har vi i befolkningen en stark vilja att vaccinera sig. Att införa någon form av tvång, vilket krav på vaccinationspass är riskerar att öka människors misstro mot vaccination. Slutligen kan det ge människor en falsk trygghetskänsla, säger Centerpartiets sjukvårdspolitiska talesperson Anders W Jonsson (C). 

Samtidigt är det få av de positiva partierna som tror att det skulle bli liknande protester mot vaccinpass som det blivit i länder som Frankrike. 

– Vi har ju sett att man har kontroller på ett sätt som jag inte tycker att vi ska ha i Sverige. Det här ska ju snarare vara en frivillighet och en möjlighet, säger Moderaternas socialpolitiska talesperson Camilla Waltersson Grönvall.

När användningen av vaccinpass eventuellt skulle kunna dra i gång är ännu oklart.  

Miljöpartiet och Sverigedemokraterna uppger i enkäten att de ännu inte tagit ställning i frågan.

Så svarar partierna på enkäten: Majoriteten av partierna öppnar för att se närmare på hur så kallade vaccinpass skulle kunna införas i Sverige.

Fakta: Så svarade partierna på frågan om att införa vaccinpass i Sverige

Vänsterpartiet: “Vi tycker inte att vi ska använda nationella vaccinpass för tillträde till nöjesliv och krogmiljöer. Det skulle innebära en ökad administration och det är svårt att genomföra på ett integritetssäkert sätt.”

Socialdemokraterna: “Regeringskansliet undersöker sedan en tid tillbaka frågan om att använda covidbevisen nationellt och om det är en lämplig väg att gå för att hålla stora evenemang /.../ En möjlighet är att, med stöd av covid-19-lagen, införa krav på genomförd vaccination för vissa typer av verksamheter.”

Miljöpartiet: “Vi har som parti inte gjort något specifikt ställningstagande i frågan.”

Centerpartiet: “Vi utesluter inte att det eventuellt kan bli aktuellt vad gäller större evenemang men är inte odelat positiva med tanke på att det utgör ett stort ingrepp i människors frihet att kräva giltiga pass för att kunna röra sig i offentliga lokaler.”

Liberalerna: “Vaccinpass är en god idé för att sköra personer tryggt ska kunna röra sig i samhället, förutsatt att de kan utformas så att integriteten tryggas för personer som av medicinska skäl inte kan vaccineras. Aktörernas användande av vaccinpass bör ske på frivillig basis. Dessutom måste det finnas kloka riktlinjer för när passen är lämpliga att användas.”

Moderaterna: “Vi vill införa nationella vaccinpass så att de som är dubbelvaccinerade så långt som möjligt kan återfå sin frihet och återgå till ett normalt liv. Detta ska vara en övergångslösning. Det handlar bland annat om verksamheter så som resor, kultur och idrott.”  

Kristdemokraterna: “För riktigt stora idrotts-, nöjes- och kulturarrangemang kan vaccinpass vara en bra möjlighet för att möjliggöra evenemang utan för stora smittrisker.”

Sverigedemokraterna: “Ett vaccinpass kan innebära flera saker och vi kommer behöva invänta och se utformningen av regeringens förslag innan vi tar ställning.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.