Foto: TT/Skärmdump

Här är Säpos första tweet

Uppdaterad
Publicerad

Strax efter CIA:s Twitterlansering, som blev succé, meddelade Säpo att man också skulle skaffa Twitter. Men det dröjde ett bra tag innan Säpo lanserade sitt konto och det var först i dag som myndigheten skrev sin första tweet.

”För säkerhets skull finns vi nu på Twitter. Följ oss, för vi följer er”, löd den. En tweet som var nästan lika träffsäker som CIA:s: ”Vi kan varken bekräfta eller dementera att detta är vår första tweet”.

Säpos första tweet kom till efter en intern tävling.

– Det var en av våra analytiker och en mellanchef som föreslog varsin mening och vi slog ihop dem, säger Säpos presschef Sirpa Franzén.

Vad vann de?

– Det var enkla priser, pikétröjor med vårt gamla vapen på.

Vilket är kontots syfte?

– Vi vill ta kål på myter, snabbt kunna gå ut med information och komma närmare allmänheten. Det kommer vara ett seriöst konto, men med vår första tweet ville vi visa att även vi har humor, säger Sirpa Franzén.

Kommer man att kunna tipsa om brott via ert Twitterkonto?

– Nej, på Twitter kommer vi inte kunna ta emot tips.

När SVT i somras frågade Säpo om kontot kommer att användas för att övervaka privatperson svarade pressekreterare Fredrik Milder så här:

– Nu vet jag inte riktigt hur du menar. Det kommer att vara en kanal, som vi vill sprida vårt goda arbete i.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.