Här är uppgörelsen i korthet

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har kommit överens med Moderaterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet om försvarspolitiken till och med år 2020. Här är uppgörelsen i korthet.

Försvaret får ett tillskott på ytterligare 10,2 miljarder för perioden 2016-2020, utöver de 213,7 miljarder som redan beviljats. Försvaret hade krävt 17,5 miljarder extra.

Gotland rustar

Bland de särskilda prioriteringarna nämns en förstärkning av den så kallade basplattan i form av materiel och mer övningsverksamhet. Dessutom organiseras en stridsgrupp på Gotland med ett mekaniserat kompani och ett stridsvagnskompani från och med 2018.

Försvarsuppgörelsen

Försvaret ska också få ökad förmåga att jaga ubåtar. Däremot skjuts försvarsberedningens förslag om att köpa ytterligare 10 JAS-plan utöver dagens planerade 60 på framtiden.

Dessutom ska den grundläggande militära utbildningen förändras så att den som genomfört utbildningen kan krigsplaceras direkt efter genomförd utbildning.

Möta väpnat angrepp

Försvaret går från ett insatsförsvar till ett försvar som ytterst ska kunna möta ett väpnat angrepp.

Det enskilt viktigaste under försvarsinriktningsperioden är att ”öka den operativa förmågan i krigsförbanden och att säkerställa den samlade förmågan i totalförsvaret”, skriver regeringen. 

Säkerhetspolitisk utredning

Regeringen uppdrar åt en expert att ta fram en rapport där internationella samarbeten och medlemskap i olika organisationer ska analyseras och utvärderas. Bland organisationer som nämns är FN, EU, OSSE och NATO.

Samtidigt slår man fast att analysen inte ska utvärdera den militära alliansfriheten. Uppdraget sträcker sig över ett år.

Långsiktig materielförsörjning

Från och med år 2021 kommer försvaret att ha stort behov av bland annat nya skolflygplan, minröjningsfartyg, transportflygplan och nya stridsfordon.

En utredning ska tillsättas med uppgift att komma med förslag på hur materielförsröjningen kan prioriteras. Utredningen ska vara klar 2018.

Återinförd värnplikt?

Regeringen anser att ”folkförankringen av totalförsvaret har en avgörande betydelse för försvarsviljan och ytterst för Sveriges försvarsförmåga”. Man skriver att personalförsörjningen ”vilar på såväl frivillighet som på plikt” och därför ska en utredning tillsättas med syfte att i ”ett bredare perspektiv föreslå hur en långsiktigt hållbar rekrytering till och personalförsörjning av totalförsvaret kan säkerställas”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvarsuppgörelsen

Mer i ämnet