Tjernobyl i Ukraina, Linfen i Kina och La Oroya i Peru tillhör alla världens mest förorenade städer. Foto: TT

Här är världens mest förorenade städer

Uppdaterad
Publicerad

Föroreningar av grundvattnet är det farligaste miljöhotet vi står inför i dag – och världens två mest förorenade städer ligger i Kina, hävdar en nyligen publicerad  utvärdering.

På samma lista hamnar Stockholm på sjunde plats över världens renaste städer.

Det är The Blacksmith Institute i samarbete med Green Cross Switzerland som står bakom utvärderingen, som publiceras på scgh.com.

Där listas de tio största miljöhoten vi står inför i dag. Föroreningar av grundvattnet toppar den dystra listan, följt av industriell gruvdrift, smältverk och bearbetning av metaller samt radioaktivt avfall och urangruvor.

Kontrasten mellan utvecklingsländer och utvecklade länder är stor – trots att utvecklade länder som USA är stora förorenare, och man kan se stora skillnader mellan de städer som har ett system för att ta itu med föroreningar och de städer som har relativt liten hantering av föroreningarna.

Här är de 10 mest förorenade städerna i världen och de 10 renaste städerna i världen.

Världens tio mest förorenade städer

1. Linfen, Kina

Typ av förorening: Kol.

Linfen är inte bara den mest förorenade staden i Kina utan i hela världen – något som till stor del beror på stadens många olagliga kolgruvor som bidrar till att luften konstant är förorenad av brinnande kol.

2. Tianying, Kina

Typ av förorening: Bly och tungmetaller.

Tianying står för mer än 50 procent av Kinas gruvdrift och bearbetning av bly. Eftersom reglering av blyhantering inte är särskilt hård hamnar mycket bly i stadens mark och vatten, och slutligen i barns blodomlopp. Bly har visat sig minska barns IQ.

3. Sukinda, Indien

Typ av förorening: Grundämnet krom.

Kromet är ett cancerframkallande ämne som används till bland annat garvning. I Sukinda har mätningar visat att dricksvattnet innehåller mer än dubbelt den internationella standarden av krom. En indisk hälsogrupp uppskattar att nästan 85 procent av dödsfallen i gruvområdet är på grund av sjukdomar som beror på kromexponeringen.

4. Vapi, Indien

Typ av förorening: Kemikalier och metaller

Stadens grundvatten har visat sig innehålla halter av kvicksilver som är nästan hundra gånger högre än WHO:s rekommenderade mängd. Tungmetaller finns i stadens grödor och luft.

5. La Oroya, Peru

Typ av förorening: Svaveldioxid, bly, koppar, zink.

I La Oroya har 99 procent av alla barn högre nivåer av bly i blodet än de godkända gränsvärdena. Enligt WHO ligger dessa värden tre gånger över den acceptabla gränsen och blyet kommer sannolikt stanna i jorden för århundraden framåt.

6. Dzerzhinsk, Ryssland

Typ av föroreningar: Kemikalier och giftiga biprodukter.

Guiness rekordbok har utsett Dzerzhinsk till världens mest kemiskt förorenade stad. Nästan 300.000 ton kemiskt avfall har dumpats felaktigt här mellan 1930 och 1998. Stadens dödlighet överstiger dess födelsetal med 260 procent.

7. Norilsk, Ryssland

Typ av förorening: Luftföroreningar

Norilsk är platsen för världens största smältverk av tungmetaller. Mer än fyra miljoner ton farliga kemikalier släpps ut i stadens atmosfär varje år. Det är svårt att hitta ett enda levande träd inom 45 kilometer från staden.

8. Tjernobyl, Ukraina

Typ av förorening: Strålning.

När kärnkraftverket i Tjernobyl smälts ned år 1986, sände det hundra gånger mer strålning i luften än de atombomber som fälldes över Hiroshima och Nagasaki tillsammans. Området är fortfarande förorenat och förväntas förbli så i tusentals år. Området runt Tjernobyl är fortfarande obeboeligt.

9. Sumgayit, Azerbajdzjan

Typ av förorening: Organiska kemikalier, tungmetaller och olja.

När fabrikerna i Sumgayit, Azerbajdzjan fortfarande var i drift, släppte de ut drygt 12.000 ton skadliga utsläpp – som kvicksilver – varje år. Även om de flesta av fabrikerna har stängt sina dörrar, är föroreningarna kvar. Det finns ingen verksamhet att tala om som görs för att rensa upp i området.

10. Kabwe, Zambia

Typ av förorening: Kadmium och bly.

Höga halter av bly upptäcktes först i Kabwe, Zambia 1902, men lite har gjorts för att skydda invånarna sedan upptäckten. Zambiska barn har i genomsnitt mellan fem och tio gånger mer bly i blodet än de tillåtna värdena.

Världens tio renaste städer:

1. Calgary, Kanada

Calgary anses vara världens renaste stad trots att det finns en stor olje- och gasindustri i området. Staden är välplanerad något som minskar trafikstockningar och den har lätta järnvägstransporter samt stationer för att sortera sopor och ta ut biologiskt nedbrytbara och återvinningsbara material.

2. Honolulu, USA

Honolulu, Hawaii är den högst rankade staden i USA på denna lista. Honolulu har bland annat genom att främja bussresor kunnat minska föroreningar från avgaser.

3. Helsingfors, Finland

Helsingforsborna är stolta över sin stad och kan göra mycket på egen hand för att se till att staden förblir ren. Gatorna är breda, vilket minskar risken för trafikstockningar och reducerar avgaser från bilar.

4. Ottawa, Kanada

Förutom att ha en spårväg som minskar trafiken, har Ottawa också andra program som är särskilt utformade för att hålla staden ren – mellan den 15 april och 15 maj ansluter mer än 60.000 volontärer för att städa stadens parker, vägar, grönområden, och trottoarer.

5. Minneapolis, USA

En av de viktigaste sakerna som har minskat mängden av avgaser är användningen av spårväg, dessutom främjar staden cykling och har flera körfält avsedda för cyklister.

6. Oslo, Norge

Från och med 2010 införde stadens tjänstemän bussar som körs på de bränslen som tas från mänskligt avfall. Förhoppningen är att detta initiativ i slutändan kommer att ge tillräckligt med energi för alla stadens 400 bussar.

7. Stockholm, Sverige

Det är kanske svårt att tro för den som tvingas köa i rusningstrafiken, men Stockholm har ett omtalat transportsystem som minskar både trafik och utsläpp. Dessutom har staden en liten andel tung industri vilket innebär att en stor del av Stockholms ekonomiska tillväxt kommer från arbete som inte skadar miljön. Likaså har Stockholm den största andelen miljöbilar i Europa, cirka 5 procent av alla fordon i Stockholm är hybrider.

8. Zürich, Schweiz

Zürich är känt för sin effektiva och rena kollektivtrafik vilken bidrar till att minska bränsle som släpps ut i luften.

9. Katsuyama, Japan

Katsuyama är den minsta staden i denna förteckning, med en befolkning på knappt 30.000. Staden lever till stor del på turism och lägger ner mycket tid och arbete på att hålla omgivningen ren.

10. Bern, Schweiz

Även Bern är beroende av turismen och på grund av det satsar stadens tjänstemän mycket för att hålla staden ren och attraktiv för turister.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.