Familjen Skoglund. Pappa Robert, pappa Fredrik och deras tre små flickor, som kommit till tack vare surrogatmammor i Indien. Foto: SVT

Har fått tre barn tack vare surrogatmödrar

Uppdaterad
Publicerad

I familjen Skoglund finns tre små barn som kommit till tack vare surrogatmammor i Indien.

I familjen som Agenda träffat finns två pappor, Robert och Fredrik, men ingen mamma, något som inte är så märkligt 2013.

Men det ovanliga med familjen är att de tre barnen kommit till tack vare att en okänd indisk kvinna donerat ägg, medan två helt andra kvinnor varit gravida och fött barnen.

Agenda

Vem som är biologiskt släkt med vem är inte någon stor sak, i alla fall inte för papporna Skoglund.

För dem är det lycka att äntligen ha fått barn. Efter flera års väntan då de hade gett upp hoppet om att få adoptera började de höra talas om indiska kliniker.

Men att betala en indisk klinik ett par hundratusen för att en kvinna ska så att säga hyra ut sin livmoder var inte självklart.

– Vi hade mycket frågor. Hur bor de, vad får de i ersättning och så vidare...  Hur tas de om hand? Vi behövde svar. Etiskt bra svar. Vi fick dessa svar och då tog vi det steget, säger Robert Skoglund.

Statens medicinsk-etiska råd föreslog nyligen att surragatmödraskap ska bli tillåtet även i Sverige.

Hade den möjligheten funnits redan nu skulle de ha använt sig av den, säger Robert Skoglund.

– Vi hade ju hellre velat göra detta här hemma. Det kommer att bli fler par som nu kommer att nyttja möjligheten, antalet adoptioner minskar i världen, säger han.

Se reportaget i kvällens Agenda kl 21.15 i SVT2. I studion diskuterar Barbro Westerholm (FP) från Statens medicinsk-etiska råd med Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt för- och nackdelar med surrogatmödraskap.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet