Försvarsminister Peter Hultqvist (S). Foto: TT

Intensiva försvarsförhandlingar pågår

Uppdaterad
Publicerad

De tre borgliga allianspartierna satt i försvarsförhandlingar med regeringen till strax före midnatt på onsdagen. Förhandlingarna ska återupptas på torsdagsmorgonen. Enligt SVT:s källor ska ett slutbud ha diskuterats.

I över fem timmar satt Moderaterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet på onsdagskvällen i förhandlingar med regeringen om ett nytt försvarsbeslut. Redan i måndags hoppade Folkpartiet av förhandlingarna eftersom regeringen, enligt Folkpartiet, inte var villig att skjuta till tillräckligt med pengar.

Folkpartiet hade krävt 17 miljarder kronor till försvaret de kommande fem åren och i måndags var regeringen beredd på ge knappt 8 miljarder kronor. Alldeles för lite menade Folkpartiet som lämnade förhandlingsbordet. Jan Björklund har tidigare sagt till SVT Nyheter att utvecklingen i Ryssland är oroväckande och att Sverige behöver stärka försvaret efter 25 år av nedrustning.

Försvarsuppgörelsen

Slutbud från regeringen

De kvarvarande tre allianspartierna har ansett att en möjlig lösning skulle kunna vara ett tillskott på 13,7 miljarder kronor. I går kväll ska regeringen ha lämnat ett slutgiltigt bud, erfar SVT Nyheter.

De tre borgliga partiledarna, Anna Kinberg Batra (M), Göran Hägglund (KD) och Annie Lööf (C), hade i går förmiddags ett möte kring försvarsbudgeten och på kvällen hade de tre partiledarna haft ytterligare ett möte på statsrådsberedningen i regeringskansliet för att diskutera försvarsfrågan, erfar SVT.

Ännu inga besked

Om Alliansen inte accepterar regeringens slutbud, väntas alla tre borgliga partierna gemensamt lämna förhandlingarna. Men ännu finns inga besked om uppgörelser eller sammanbrott.

Regeringen har tidigare utlovat en försvarsproposition till den 24 april, så att riksdagen ska kunna anta den före sommaruppehållet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvarsuppgörelsen

Mer i ämnet