Foto: Sveriges Radio

Hemliga mejlet som visar att Wallenberg står bakom utspel

Uppdaterad
Publicerad
SVT har kommit över ett mejl som påstås visa att det är Investors styrelseordförande Jacob Wallenberg som ligger bakom den uppmärksammade debattartikeln där toppdirektörer ber om att regeringen förlänger Saudiavtalet. I mejlet till direktörerna skriver han att ”frågan de senaste dygnen blivit tämligen akut”.

DN Debatt publicerade i dag ett inlägg från 31 svenska näringslivsföreträdare som alla argumenterade för att det omdiskuterade samarbetsavtalet med Saudiarabien bör fortsätta.

SVT Nyheter fick under eftermiddagen ta del av ett mejl, där det framkommer att var Investors styrelseordförande Jacob Wallenberg som initierat debattartikeln.

Hastigt påkommet

Också SR har tagit del av mejlet. Ekot uppger att de sökt drygt tio direktörer utan att någon gått med på att intervjuas. ”Förklaringen är möjligen att de så sent som i förrgår engagerades att skriva under en redan färdig debattartikel”, skriver SR på sin sajt.

Enligt Ekot har man kommit över mejlet via Wallenbergs sekreterare, som på uppdrag av sin chef skickat ett mejl till ett 40-tal höjdare inom näringslivet. Det mejlet är publicerat här nedan.

”Handlar om viktigt handelsutbyte”

I debattinlägget skrev företagsledarna under på att man anser att Sverige bör ”respektera avtalet”. Vidare skrev man även att ”handelsutbyte är en viktig möjlighet för att främja utvecklingen av mänskliga rättigheter och demokrati. Dessutom är Saudiarabien Sveriges viktigaste handelspartner i Mellanöstern. Att bryta handelsavtalet vore att äventyra Sveriges rykte som handels- och samarbetspartner”.

Jacob Wallenbergs brev i sin helhet

Visa

Hej!

Vi skriver i ett angeläget ärende och önskar din medverkan. Som du säkert har noterat pågår en intensiv debatt om det sk Saudiavtalet. Vi ser nu behovet av att näringslivet gör en kraftfull markering kring vikten av att Sverige respekterar ingångna avtal. Bifogade utkast till artikel förklarar hur vi resonerar.

Vi skulle varmt uppskatta om Du medverkar som undertecknare till artikeln. Vår tanke är att denna artikel publiceras redan denna vecka, förhoppningsvis i Dagens Nyheter. Därför behöver vi din respons redan under dagen. Vi beklagar de pressade tidsramarna, men frågan har de senaste dygnen blivit tämligen akut.

Varma hälsningar Jacob Wallenberg Leif Johansson

Källa: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer