Wallenberg: Naturligtvis vill jag göra affärer med Nordkorea

Uppdaterad
Publicerad

Investors styrelseordförande Jacob Wallenberg anser att det är viktigt och principiellt att Sverige inte avslutar Saudiavtalet. I en intervju med SVT Nyheter säger han även att han skulle kunna tänka sig att göra affärer med Nordkorea. – Jag tror inte på att stänga dörren, jag tror att samtal är den bästa vägen framåt, säger han.

SVT:s reporter Love Benigh träffade i dag Jacob Wallenberg för att prata om det debattinlägg som publicerats av Dagens Nyheter angående att Sverige inte ska avsluta det omdebatterade handelsavtalet med Saudiarabien.

Varför ska Sverige förlänga ett militärt samarbetsavtal med ett land som piskar demokratiförkämpar och som förtrycker kvinnor?

– Hela frågan om mänskliga rättigheter, jag delar helt de känslor som vi alla har och tycker att det är förfärligt det som sker i Saudiarabien. Men det den här frågan handlar om är något väldigt stort och principiellt. Det handlar om när Sverige som nation skriver på ett avtal med ett annat land, säger Jacob Wallenberg och menar att det är Sveriges trovärdighet som är central.

– Den trovärdigheten är fundamental för oss som företagare när vi ska verka i de här olika länderna.

”Det påverkar oss som företagare”

Han säger att han tillsammans med de som skrivit under debattartikeln är av uppfattningen att det är bättre att verka via frihandel, kommersiella relationer och dialog i landet i fråga än att inte verka alls.

– Det är vår erfarenhet att det är det bästa sättet för att skapa utveckling.

Men var går gränsen för Svenskt Näringsliv och för företagare för hur en nation kan bete sig mot sina medborgare?

– Det finns förfärliga exempel i Saudiarabien, men det är inte det här det handlar om. Det handlar om hur Sverige förhåller sig till ingångna avtal. Det påverkar oss som företagare och det får inte någon ta miste på när vi är ett land som är så starkt beroende av export, menar Jacob Wallenberg.

SVT:s reporter fortsätter att undra var gränsen går och nämner Nordkorea som exempel på ett land som Sverige inte gör affärer med. Jacob Wallenberg svarar att Sverige inte får lov att göra affärer med Nordkorea.

– Men naturligtvis skulle jag vilja göra det om det fanns möjligheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer