Foto: SVT

Het budgetdebatt mellan Borg och Andersson

Uppdaterad
Publicerad

Finansminister Anders Borg (M) får hård kritik för regeringens skattesänkningar av Socialdemokraternas Magdalena Andersson.

Anders Borg (M) började med att motivera regeringens förslag till skattesänkningar med att den inhemska konsumtionen måste stimuleras i en tid av internationell ekonomisk stagnation.

– Vad vi gör för de som är arbetslösa är ju att vi stöttar ekonomin så att arbetslösheten går ner. Vi höjer också bostadsbidraget, så om man är arbetslös och har ett behov en bostadsbidrag om man har barn, så får man en förstärkning i ekonomin.

Valbudgeten 2014

Magdalena Andersson (S) kritiserade regeringens politik och konstaterade att arbetslösheten efter sju år av borgerligt styre nu är högre och att den också är högre än i jämförbara länder.

– Anders Borg borde sätta sig och fundera. Det kanske inte är inkomstskatterna som gör att folk inte får ett jobb, utan att de saknar en utbildning som krävs för att få jobb. Det kanske inte är inkomstskatterna som gör att folk blir sjuka utan arbetsmiljön som är för dålig.

Borg vill jämföra med omvärlden

Anders Borg tillgrep ett av sina trumfkort och talade om hur väl Sveriges finanser har stått sig jämfört med många andra länders sedan finanskrisen inleddes 2008:

– Det är bara en handfull länder som har haft en så liten uppgång i arbetslösheten som Sverige, reallönerna har ökat bättre, tillväxten har varit högre, skuldsättningen har ökat mindre, och vi har mindre ökning av de ekonomiska skillnaderna än många andra länder, sade han.

Anders Borg pekade också på att när Socialdemokraterna 2002 valde att sänka inkomstskatterna så gjorde man det just av samma skäl som regeringen gör det nu, nämligen för att stötta den inhemska efterfrågan.

Andersson säger att Borg skuldsätter Sverige

Magdalena Andersson replikerade att Anders Borg nu väljer att skuldsätta Sverige och att skattesänkningarna gynnar de redan välbeställda.

– Han sänker skatten mest för de som tjänar allra mest. Där har ju konjunkturinstitutet varit väldigt tydliga med att det man lånar upp i dag kommer man sedan att behöva betala tillbaka i form av högre skatter, eller ännu sämre kvalitet i de offentliga verksamheterna, sade hon.

Anders Borg replikerade att Sveriges skuldsättning i dag är 20 procentenheter lägre än när Socialdemokraterna valde att sänka inkomstskatten 2002.

– I lågkonjunktur så har man lite underskott, och sedan när man kommer tillbaka till högkonjunktur så har man lite överskott, och nyckeln i det här är att det både stimulerar hushållen och är ett instrument för att sysselsättningen stiger varaktigt, sade han.

Sjukfrånvaro och jobb i fokus

Det blev också en del replikskiften kring den stigande sjukfrånvaron där Magdalena Andersson menade att Anders Borg försökte smita undan sitt ansvar genom att tala om kostnaderna för transfereringssystemen under Socialdemokraternas regeringstid.

Dessutom kom det att handla om jobben, där Magdalena Andersson sade att regeringens budget inte innehöll så mycket:

– Ja, det var ju väldigt lite förslag kring jobben i den här budgeten. Man satsar ungefär 600 miljoner på att hjälpa ungdomar att komma in i arbete men man satsar 25 gånger mer på att sänka skatten.

Anders Borg replikerade att sysselsättningen i Sverige har klarat sig bra undan den globala ekonomiska krisen.

– Vi har gått om Danmark och ligger nu på andra plats i Europa. Vi har högst sysselsättningsgrad för kvinnor och vi har kraftigt ökande arbetskraftsdeltagande, sysselsättningen har ökat med 200.000 personer och det är som sagt bara en handfull länder som kan mäta sig med Sverige.

Svartepetterspel kring Sverigedemokraterna

Mot slutet av debatten kom det att handla om det parlamentariska läget och regeringens förutsättningar att få igenom sin budget.

I dag meddelade Sverigedemokraterna att man avser att rösta mot regeringens förslag om en höjning av brytpunkten för statlig inkomstskatt, medan man däremot tidigare sagt att man kommer att stödja det femte jobbskatteavdraget.

Magdalena Andersson fick frågan om hur det känns att behöva stoppa regeringens förslag om höjd brytnpunkt genom att ta hjälp av Sverigedemokraterna. Hon svarade med att säga att det är regeringen som SD en stark roll:

– De cementerar blockpolitiken och gör SD till vågmästare. Det är ett val som den borgerliga regeringen har gjort.

Här tog tiden slut och Anders Borg fick inte tillfälle att svara på denna kritik.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valbudgeten 2014

Mer i ämnet