Foto: TT

Hjärtinfarkt farligare för psyksjuk

Uppdaterad
Publicerad

Personer med allvarliga psykiska sjukdomar, framför allt schizofreni, kan löpa större risk att dö i en hjärtinfarkt än andra.

Det visar en studie från Uppsala universitet och Karolinska institutet som publiceras i tidskriften Journal of Internal Medicine, skriver Upsala Nya Tidning.

Av de nära 210 000 patienter som ingick i studien avled 10 procent inom en månad och 18 procent inom ett år efter infarkten. Bland psykiskt sjuka var dödligheten dubbelt så hög, både på kort och lång sikt.

Den förhöjda risken kvarstod även sedan forskarna tagit hänsyn till att faktorer som ökar risk för infarkt, till exempel rökning, höga blodfetter och fetma, är vanligare bland allvarligt psykiskt sjuka. Inte heller finns det belägg för att de psykiskt sjuka får sämre vård.

Forskarna misstänker att antipsykotiska mediciner kan bidra till den sämre prognosen, något de hoppas kunna studera vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.