Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hård konkurrens om personal i många branscher: ”Får tacka nej till många jobb” Foto: Andreas Hult/SVT

Prognos: Arbetslösheten kommer fortsätta minska 2023

Uppdaterad
Publicerad

Arbetslösheten i Sverige har sjunkit till en lägre nivå än innan pandemin enligt ny prognos från Arbetsförmedlingen. Den positiva utvecklingen väntas också fortsätta in i 2023 men i en svagare takt och gäller inte de som är lågutbildade.

– Vi kan se en generellt sett positiv utveckling, vilket är ett glädjande besked trots en osäker omvärld med kriget i Ukraina, inflation och risk för stigande räntor är arbetslösheten lägre än på länge, säger Maria Mindhammar, generaldirektör på Arbetsförmedlingen.

Enligt arbetsförmedlingens prognos ligger arbetslöshetsnivån i år på 6,8 procent, motsvarande 345 000 antal arbetslösa som skrivit in sig på Arbetsförmedlingen. En minskning med 64 000 från förra året.

Den minskade arbetslösheten gäller inte lågutbildade

Bland de arbetslösa ingår 76 procent i kategorierna utrikesfödda, saknar gymnasieutbildning, har funktionsnedsättning eller är 55 år och äldre. Faktorer som Arbetsförmedlingen menar kan göra det betydligt svårare att konkurrera som jobbsökande.

– Våra arbetsgivare hittar inte den kompetens som de behöver för att de ska kunna växa sina företag, säger Arbetsförmedlingens generaldirektör Maria Mindhammar i en presskonferens.

Hör arbetsgivare från restaurang- och byggbranschen berätta om bristen på utbildad personal

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.