Höjd A-kassa förlängs med två år

Uppdaterad
Publicerad

De höjda ersättningsnivåerna i A-kassan som infördes i våras när coronapandemin slog till med full kraft förlängs med två år, säger finansminister Magdalena Andersson. Dessutom satsar regeringen på fler utbildningsplatser och en reformering av arbetsförmedlingen för att stimulera sysselsättningen.

A-kassan har varit en av de viktigaste reformerna för Socialdemokraterna i budgetförhandlingarna, och enligt Magdalena Andersson är dagens besked ett välkommet besked för alla som blivit eller riskerar bli arbetslösa till följd av de ekonomiska effekterna av pandeminen.

– Man ska ha den ekonomiska tryggheten när man blir arbetslös, både för att man ska ha en ekonomisk trygghet under en övergångsperiod, men också att man får möjlighet att komma vidare i arbetslivet, säger hon.

HÖSTBUDGETEN 2020

Beräknas kosta 10 miljarder

Den tillfälligt förstärkta arbetslöshetsförsäkringen infördes i april, då tusentals personer blev av med sina arbeten. De flesta av förändringarna i försäkringen vill regeringen nu behålla och föreslår i budgeten att reglerna ska fortsätta gälla i ytterligare två år. Kostnaden beräknas till 5,8 miljarder kronor 2021, och knappt 5 miljarder 2022.

Enligt uppgifter till Sveriges Radio behålls grundersättningen på 510 kronor om dagen som högst jämfört med tidigare 365, vilket ger drygt 11 000 i månaden. Taket för den som har ersättning baserad på inkomst är höjt från 910 till 1 200 kronor per dag. Det blir drygt 26 000 i månaden de första 100 dagarna med A-kassa, och från och med dag 101 kan man få som mest 1 000 kronor om dagen.

Även lättnaden i arbetsvillkoret behålls så att fler som jobbat lite mindre kan kvalificera sig till A-kassan, men medlemsvillkoret går tillbaka till de gamla reglerna den 3 januari. Det innebär att december är sista månaden som räknas som fyra för den som går med i en A-kassa. Karensdagarna i A-kassan återinförs också, enligt förslaget.

Fler utbildningsplatser

Budgeten innehåller även andra arbetsmarknadsreformer, såsom fler utbildningsplatser, en reform som kostar närmare 10 miljarder kronor fram till och med 2023. Dessutom kommer arbetsförmedlingen att reformeras, och ett särskilt stöd till personer som står långt ifrån arbetsmarknaden införs.

Budgeten innehåller i sin helhet reformer för 105 miljarder kronor, det mesta är lånade pengar. Det handlar om en historiskt stor budget, säger Magdalena Andersson.

– Hela budgeten är exceptionellt stor. När man har en exceptionell kris, då är det viktigt att vi kan satsa så att hjulen börjar snurra igen och att människor kan komma tillbaka i arbete, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

HÖSTBUDGETEN 2020

Mer i ämnet