Svantessons hårda ord: ”Det du hatade för ett halvår sedan tycker du är fantastiskt nu”

Uppdaterad
Publicerad

I måndagens Aktuellt kritiserade Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson regeringen för att bry sig mer om att behålla makten än att få Sverige ur krisen.

Hon gick hårt åt finansminister Magdalena Andersson (S) och anklagade henne för att vända kappan efter vinden.

– Det du hatade för ett halvår sedan tycker du är fantastiskt i dag.

I Aktuellt debatterade Elisabeth Svantesson mot finansminister Magdalena Andersson och kritiserade henne och regeringen för att i den nya budgeten blunda för en rad problem som Sverige står inför, inte minst gängkriminaliteten.

– Inte en enda krona går till satsningar på polisen trots att vi har förnedringsrån och gängskjutningar. Det kräver fler resurser och en rejäl och riktig rättspolitik.

Under måndagen har flera medlemmar ur oppositionen framfört liknande kritik, men Magdalena Andersson svarade i Aktuellt att budgeten visst innehåller satsningar mot brottsligheten:

– Vi gör stora satsningar på polisen i den här budgeten. Det är ytterligare ett steg i att bygga ut polisen så att vi har 10 000 fler poliser. Men vi måste också bygga förebyggande och komma åt kriminalitetens pengar och det gör vi.

”Tror det är lite glädjekalkyler”

Den andra stora frågan i dagens debatt var den om de arbetsmarknadspolitiska åtgärderna, och inte heller på den punkten är Elisabeth Svantesson imponerad.

– Jag tror att de 75 000 jobben som regeringen säger att budgeten ska ge tror jag är lite glädjekalkyler. Den här budgeten är inte rätt för den gör att det lönar sig sämre att jobba och skattesänkningar som skulle kunna vara bra är bara tillfälliga och kommer inte att ge fler jobb på sikt.

Magdalena Andersson kontrade med att budgeten har ett tydligt fokus på att stimulera ekonomin och att få fler i arbete. En av åtgärderna är sänkta arbetsgivaravgifter för unga – en traditionell hjärtefråga för Moderaterna – men det är inte tillräckligt enligt Svantesson.

– Det du hatade för ett år sen, det tycker du är fantastiskt idag. Det bevisar att makten går framför ve och väl. Nu behövs satsningar på polis och rättsväsende och satsningar som leder till jobb. Var femte invandrare är nu arbetslös och här i studion har vi en ganska nöjd finansminister. Jag är oroad.

Magdalena Andersson medger att delar av budgeten inte är klassiskt socialdemokratisk, men menar att flera punkter endast är tillfälliga coronabonusar.

– Är det någon gång man ska göra det så är det just nu när många unga drabbas av krisen, dessutom är det tillfälligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.